– Det er mye sukker, både i saft-is og i fløte-is. Så hvis man gir barna is hver dag, så blir det akkurat som å gi dem lørdagsgodt hver dag. Det er ikke å anbefale, selv om sommeren ikke varer så lenge, sier ernæringsrådgiver og tobarnsmor, Linn Hansen.

Kos og hygge hører sommeren til, og Hansens inntrykk er at også foreldre liker å spise mye is om sommeren. Men ofte glemmer man at det gjemmer seg mange tomme kalorier i de iskalde forfriskningene.

** Familieliv har snakket med familien Øverland Wibye som lager egen smoothie-is, noe barna Oda og Ask er veldig fornøyd med. Saken kan du lese her. 

– Jeg tenker at man kan kose seg litt ekstra i ferien, for da settes det også mer pris på. Om barna har fått is hver dag hele sommeren, blir det ikke så stas.

Hun kjenner til flere barn som får lov til å gå og forsyne seg av is fra fryseren i hverdagen:

– Jeg vil ikke anbefale å ha det liggende, for da blir det til at barna spiser mer. Det er også vrient for foreldrene til vennene, som kanskje ikke ønsker at barna skal spise is midt i uken, påpeker hun. 

Heldigvis finnes det alternativer til de sukkerrike is-variantene, og ernæringsfysiologen anbefaler smoothie-is, som har langt mindre sukker og lages på frukt og bær. 

– Nå har det også kommet flere is på markedet hvor sukkeret er byttet ut med stevia, og jeg tenker at barn fra tre år og oppover kan spise denne type is, fortsetter hun.

Les også: Visste du dette om sukkerforbruket til barn? 

Lag isen selv

Men det aller beste er ifølge Hansen å lage isen hjemme sammen med barna. La dem være med på å skrelle og putte frukt i blenderen. Lag så smoothie som man putter i isformer og legger i fryseren.

– Da har man selv kontroll på hva isen inneholder, og min erfaring er at dette er like populært som kjøpeis, sier hun.

Har du lest denneI denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgene! 

Forbered barna

Pedagog, firebarnsmor og forfatter av boken «Tiden med barn», Inger-Lise Køltzow, sier at det ikke finnes noen fasit på hvor mange is man skal la barna spise. 

– Når ferien er her så tenker mange foreldre at kosen skal få stor plass, og at hyggen ødelegges om man setter grenser. Men barn vil gjerne samarbeide, og det skal ikke så mye til for å unngå konflikter, så lenge man klarer å være tydelig i forkant av en situasjon, sier hun.

Les også: Får aldri «vanlig» godteri av mamma

Hennes råd er å snakke med barna og forberede dem på hva de kan forvente. Skal man i butikken, så presenter det gjerne slik: 

«Vi skal handle middag og melk. Du skal få velge hva vi skal spise til middag, samt hjelpe meg å finne det vi trenger for å lage maten.» 

Om det blir spørsmål om is, så kan du svare: 

«Ja, det kan vi kjøpe om noen dager. Nå skal vi kjøpe middag og melk». 

Da vet barna hva de kan forvente, og dere unngår konflikten i butikken, fortsetter Køltzow. Kioskbesøk, som fort kan bli et styr med mas og krangel, kan løses langt enklere, ifølge pedagogen.

– Gi barna et oppdrag. Be barnet om å hjelpe til å finne det dere skal ha. Ofte er de så opptatt med oppdraget at de glemmer å spørre etter is, sier hun.