– I år har vi hatt to overnattingsturer i telt i nærheten av huset vårt. En i et skogsområde, og en ved et vann, sier Per Thomas Skaanes.

Han er pappa til Pernille og Henrik og fagsjef for friluftsliv i DNT Sør (Den Norske Turistforening). Eldstedatteren var bare fire uker gammel første gang hun overnattet med foreldrene ute. Da sov hun i vogn i lavvoen. Ett år gammel var hun med da foreldrene syklet Rallarvegen og bodde i telt. Lillebror Henrik var drøyt to år første gang han overnattet ute. Da var de på teltcamp i Jotunheimen over flere dager. 

Har du lest denne? Tips til matlaging på teltturen.

Tenker på barna først

– Utfordringen på fjellet var å få barna til å sove fordi det var så lyst. Henrik sovnet først klokka ett om natten etter at mammaen hadde trillet han rundt i vogna i timevis, minnes Per Thomas Skaanes med et smil.

Han og kona legger stort sett alltid opp turene på ungenes premisser.

– Velg gjerne et område med variert miljø. Det gir barna inspirasjon til å bevege seg på ulike måter. Da får de bekker å utforske, trær å klatre i og steiner å hoppe på, råder Skaanes.

Nylig dro hele familien på et lite mikroeventyr til et lokalt vann i nærheten. Datteren hadde fått en gummibåt til bursdagen og denne var med. Først syklet de fire kilometer, så pumpet de opp gummibåten og inntok vannet. Fra land var det cirka 500 meter til en liten holme hvor de slo leir fra lørdag til søndag. Der vasset de, kikket etter vanndyr, tok en rotur og kikket på en fiskeørn som prøvde å fange fisk. 

– Ideen var å lage et lite eventyr så nære som mulig der vi bor, uten å bruke bil. Vi fikk med oss alt utstyret, men det går jo fint an å bruke bil også, sier Per Thomas.

Skaper gode minner

Han er opptatt av at det må være trygge rammer når barna er med. Det innebærer for eksempel at foreldrene har funnet et passende leirsted på forhånd, at de har med nok vann og at ikke viktig utstyr glemmes.

Familiefaren synes det å dra på telttur med familien, skaper et helt spesielt samhold.

Les også: Slik blir sommerens telttur med barna en suksess. 

– Du har ikke tilgang til «luksus» og andre forstyrrende elementer. Det skaper en kontrast til hverdagen, og gir gode minner og opplevelser, sier han. 

MORO PÅ TUR: Barna forteller at de elsker å være på tur sammen med mamma og pappa. Pernille liker best at man kan klatre i trærne, mens lillebror Henrik synes det er spennende hvis det dukker opp noen dyr.  Foto: PRIVAT

Pernille og Henrik er tydeligvis helt enige med pappaen sin.

– Å være på overnattingstur er veldig gøy. Da kan vi klatre i trærne, spikke og grille. Og så er det kult å sykle på vanskelige stier, sier Pernille.

Lillebror Henrik supplerer:

– Å pakke sekken med matboks og å spise maten ute er gøy. Dessuten ser vi kanskje reinsdyr. Det er kult å se dyr som er kjempefarlige, for eksempel en tiger!

– Er det noe dere synes er kjedelig med å være på tur?

– Ingenting er kjedelig med det. Bare gøy, fastslår Pernille.