Som forelder har man kanskje opplevd at poden kommer hjem med en ny kompis. Kanskje man også har opplevd at den nye kompisen ikke eier folkeskikk. Som foreldre har man da et ansvar, mener psykologspesialist og forfatter av boken «Barnedesign», Anders Lindskog.

Selv om man kanskje tenker at det ikke er din jobb å oppdra andres unger, mener psykologen at det er viktig å si ifra.

Les også: Hvordan få barna i søvn

– Ta ansvar

– Det handler mye om hvilket samfunn man ønsker å ha - om det er et samfunn der folk generelt har god folkeskikk, er det helt nødvendig å ta ansvar, sier han.

Han får støtte av barnepsykolog Willy Tore Mørch:

– Foreldre skal gripe inn hvis barnet oppfører seg stygt. På den måten lærer man både sitt eget barn og andres barn hva som er riktig oppførsel, sier Mørch. 

Han mener det er viktig å huske på at man fortsatt snakker til et barn, og at det er viktig å prøve å beholde roen når man griper inn.

Les også: Slik får du høflige barn

Grip inn foran foreldrene

– Ikke bruk kjeft. Tenk heller at man skal hjelpe barnet til å forstå at det som ble gjort og sagt ikke er greit. Hvis dette ikke fungerer, kan man sende barnet hjem til foreldrene og fortelle barnets mor eller far om oppførselen, sier han.

Han mener man har rett til å slå ned på dårlig oppførsel, også foran barnets foreldre.

– Hvis man ser at barnet oppfører seg dårlig og foreldrene selv ikke gjør noe, bør man si ifra. Men man bør unngå å virke belærende og å bruke kjeft. Prøv heller å få foreldrene til å forstå at slik oppførsel ovenfor deg og dine barn ikke er greit.  

Hvis «rakkerungen» går langt over streken, der du blir vitne til vold, mobbing eller hærverk, mener Lindskog at det er legitimt å bruke kjeft, også foran foreldrene:

– Slik oppførsel må man ta direkte. Hvis foreldrene ikke er til stede er det beste om man kan følge barna hjem og forteller om hendelsen til foreldrene, sier han.