Hvitt brød og sukkerholdige produkter er gjennomgående i butikkhyllene i mange sydlige land, og det kan være vanskelig å oppdrive gode, grove matvarer til frokosten. 

I en undersøkelse gjennomført av YouGov på bestilling fra danske Fuldkornspartnerskabet går det frem at hele 47 prosent av de spurte savner fullkornsprodukter som rugbrød når de er på ferie, skriver Mama.dk

Det er særlig barnefamiliene som svarer at de gjerne skulle hatt noen grovere alternativer å velge mellom. Her sier mer enn halvparten at de savner en mer solid kost på ferie.

Les ogsåSlik kjøper du sunn mat på budsjett

Reduserer risikoen for alvorlig sykdom 

Seniorkonsulent i den danske kreftforeningen Kræftens Bekæmpelse, Susanne Tøttenborg, forteller til Mama.dk at det har skjedd en stille revolusjon mot hvitt brød i Danmark, og at forbrukerne har begynt å stille andre krav til det de putter i munnen. 

– Det kan derfor være en ide for barnefamilier å pakke med seg en pose havregryn i kofferten, sier hun.

Få med degErnæringsfysiolog: Ikke sunnere å spise glutenfritt

Fullkornsprodukter inneholder ifølge forskningsnettstedet Gemini.no mange nødvendige stoffer, som antioksidanter, B-vitaminer, jern, magnesium og sink. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser minst 75 gram fullkorn ved et daglig energiinntak på 2400 kalorier. Det tilsvarer for eksempel to tallerkener havregrøt eller fire ekstra grove brødskiver. 

En ny stor oppsummeringsstudie hevder at et høyt inntak av fullkorn reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, og risikoen for å dø av kreft, diabetes, luftveissykdommer og infeksjonssykdommer, skriver Forskning.no

Så du denne? Barnelege advarer mot å sette barn på glutenfri diett uten at de har cøliaki

Dette kan du gjøre

Har du tilgang på kjøkken når du er på ferie kan du for eksempel starte dagen med en smoothie med havregryn i, tipser det danske nettstedet. 

Andre tips til å få i barna mer fullkorn i ferien er å pakke med seg en pakke fullkornsknekkebrød, eller en pose med müsli som dere kan ha til frokosten.

Du kan også ta med en sunn matpakke på selve reisen. Da kan grove horn med fyll eller grove pizzasnurrer være en favoritt blant barna, ifølge Mama.dk. 

Husk alltid å sjekke flyselskapets hjemmesider for hvilke regler som gjelder for medbragte matvarer i håndbagasjen og kofferten. 

Les merDette er de vanligste matallergiene hos barn mellom fire og 15 år