Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) vil så mye som halvparten av alle babyer gulpe opp en del av maten igjen de tre første månedene av livet. Dette er helt normalt og ufarlig hos friske babyer. 

Grunnen til at dette skjer er ifølge helsenettstedet at muskelen mellom spiserøret og magesekken - som holder mageinnholdet der det skal være - trenger tid til å fungerer optimalt. Dette gjelder særlig dersom babyen spiser mye.

Hvor mye babyen faktisk gulper opp er imidlertid lett å overvurdere, skriver NHI. De forklarer videre at det ikke er grunn til å bekymre seg over gulpingen så lenge barnet spiser som det skal, går opp i vekt og virker til å ha det bra. 

Les også: Jordmor: – Vi sykeliggjør graviditet altfor mye

Dette kan du gjøre for å redusere gulpingen 

Hold babyen oppreist under matingen. La barnet være oppreist en halvtime etter at det har spist, og unngå aktiv lek rett etter babyen har spist. 

Unngå overspising. Å la barnet spise lite, men ofte kan hjelpe. 

Bruk tid på å få babyen til å rape. Raping under og etter matingen kan forhindre at barnet får luft i magen. 

Ta tak i ditt eget kosthold. Hvis du ammer kan det være lurt å se om noe av det du spiser kan være årsaken til hyppig gulping hos babyen. Snakk med legen din, og se om du for eksempel kan redusere inntaket av meieriprodukter eller enkelte andre matvarer i en periode. 

Få med degErnæringsfysiolog: Flere barn utvikler diabetes

Kan gulping være tegn noe alvorlig?  

Ja, ifølge Mayo-klinikken i USA og NHI finnes det enkelte symptomer du bør være oppmerksom på, dersom barnet gulper mye. Skulle noen av de følgende tingene inntreffe, anbefales det at du kontakter lege: 

* Går ikke opp i vekt

* Bruker krefter når han eller hun gulper

* Nekter å spise gjentatte ganger

* Gulper grønn- eller gulfarvet væske

* Gulper blod eller en masse som minner om kaffegrut

* Har spor av blod i avføringen 

* Har pustevansker eller andre sykdomstegn

* Begynner å gulpe først i en alder av seks måneder eller eldre

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI) og Mayo Clinic

Så du denne? Navnene du ikke får gi barna dine