Sykepleier og kognitiv terapeut Janne Maj Back er ansvarlig for flyskrekk-kurs i Via Egencia. For to år siden startet hun et eget flyskrekk-kurs for de minste. 

– Det var stor pågang fra foreldre som ønsket å hjelpe barna med å takle flyskrekk, og ofte fikk de være med på kursene som ble holdt for voksne. Etterspørselen var så stor at vi til slutt laget et eget kurs for barn, sier Back.

Hun forklarer at frykt smitter, og at det faktisk kan gå i arv. Har man vokst opp med en forelder eller andre i nære relasjoner som er redd for å fly, er sjansen stor for at barnet blir påvirket, mener hun.

Les merDette kan du som forelder gjøre for å hjelpe barnet med en fobi

Ulike typer redsel

Undersøkelser gjort i Norge viser at mellom ti og 15 prosent er redde for å fly, forteller psykiater og professor Universitetet i Oslo, Øivind Ekeberg. Han har i over 25 år drevet med kurs for flyredde sammen med Braathens/SAS, og har doktorgrad i emnet.

– Den ene hovedformen for flyredsel kan kalles en teknisk redsel - altså en redsel for at en teknisk feil skal oppstå med flyet, slik at det styrter. Den andre hovedformen er den klaustrofobiske redselen. Det er en redsel for å være innestengt - noe som blir verre når det er over lengre tid sammen med mange andre. De fleste har en blanding av disse formene, sier Ekeberg til Familieliv.

Folk med flyskrekk har ulik måte å reagere på, forteller de to ekspertene.

– De fleste kaldsvetter, får hjertebank, høy puls, konsentrasjonsvansker, og hyperventilerer eller får pusteproblemer. Noen blir kvalme og får vondt i magen, og det er ikke uvanlig å føle seg nummen og svimmel. Mange begynner å gråte, forteller Back.

Les også: Høstaktivitetene barna vil elske

VANLIG FOBI: Mange barn er redde for å fly, men frykten kan overvinnes, mener ekspertene Familieliv har snakket med. Foto: NTB SCANPIX

Ekspertenes råd

* Forbered barnet på at det er forskjellige lyder i flyet. Fortell også at flyet må svinge. Det beste man kan gjøre er å naturliggjøre hele flyprosessen. 

* Få også barnet til å sette ord på hva det er redd for. Vær overbevisende når du forklarer at det er trygt å fly, og korriger fantasibildene barnet har.

* Gi beskjed til kabinpersonalet på forhånd, slik at de er oppmerksomme på barnets flyskrekk. Ofte hjelper det at de som jobber om bord på flyet snakker litt med barnet. 

* Ta med en iPad med en film eller noe annet som barnet kan se på for å avlede oppmerksomheten, og snakk om hyggelige ting – som for eksempel hva dere skal gjøre når dere kommer frem

* Unngå å tviholde barnet i hånden eller holde rundt dem. Det kan i verste fall være med på å opprettholde redselen. Gi dem rom til å håndtere flyskrekken på egen hånd.

* Om flyskrekken vedvarer, er kurs et godt alternativ. Man kan også kjøre simulator for å bli vant til følelsen av å være i lufta. Den viktigste delen av behandlingen er likevel å utsette seg selv for det man er aller mest redd for.

Kilder: Janne Maj Back (sykepleier og terapeut), Øivind Ekeberg (psykiater og professor emeritus i medisinsk atferdsvitenskap ved Universitetet i Oslo)

Les ogsåDisse tingene er barna våre mest redde for

OVERVANT FRYKTEN: Unni (26) visste ikke at mamma Elisabeth Brekke (56) var livredd for å fly før hun selv var voksen. I dag gleder Elisabeth seg til å reise på tur.  Foto: PRIVAT

Skjulte flyskrekken for barna

Elisabeth Brekke (56) var så redd for å fly at hun ikke engang turte å sjekke flybilletter på nett. I dag har hunflyskrekken, og flyr uten problemer.

– Jeg prøvde å ikke vise hvor redd jeg var foran ungene mine. Jeg ville jo ikke påvirke dem eller bidra til at også de skulle bli engstelige for å fly, forteller hun. 

Datteren Unni (26) bekrefter at mamma var flink til å holde frykten hemmelig for henne og broren.

– Vi visste ikke at hun var redd for å fly før vi var 16-17 år gamle. Vi merket jo at hun i perioder var stresset og innesluttet, og vi syntes kanskje det var litt rart at hun absolutt måtte sitte ved siden av pappa på flyet hver gang, men vi skjønte likevel ikke at det var på grunn av flyskrekk, forteller hun til Familieliv.

Sett denneSlik motiverer du barna til å gå søndagstur

Et flyskrekk-kurs ble redningen for Elisabeth. I løpet av to dager fikk hun et innblikk i hvordan flyet er satt sammen og teknikken det styres av. De gikk også gjennom sikkerhetsrutiner og lærte seg nyttige pusteteknikker ved eventuelle angstanfall. Den siste dagen var det tid for eksamen - en flytur til Bergen. 

– Jeg kjenner fremdeles spenning i kroppen, men på langt nær slik som før. Nå gleder jeg meg til å reise på tur. Kast deg ut i det! Kursholderne er profesjonelle folk som gir deg den motivasjonen og kunnskapen du trenger for å trosse frykten. 

Kom dere ut i helgen: Barnas egne turtips