– Man skader nok ikke barna, men for min del syntes jeg det er rart at man som foreldre velger å sette bort ungene hos svigers eller egne foreldre slik at mamma og pappa skal få alenetid, sier han og legger til:  

For mange skolebarn er det i disse tider høstferie. Enkelte foreldre tar kanskje ferie fra jobben for å være sammen med ungene, mens andre igjen velger å ha alenetid med partneren.

– Ferier er til for å få ro i familien. Men jeg tror nok også det er en del foreldre som ønsker tid alene, og det er det ingenting galt med, sier sexolog Siv Gamnes.

Les også: Dette bør du si til barna om samlivsbruddet

Store forvetninger

Gamnes ser ikke noe feil i å ta noen langhelger uten barna, men er i likhet med Kjøs opptatt av at man ikke skal lempe dem av hos besteforeldrene hver gang muligheten byr seg.

– For all del, folk må velge selv. Men først og fremst er jo ferietiden til for at man skal styrke familien som helhet. Jeg mener barnefri er overvurdert, sier Kjøs.  

Han mener foreldrene ofte får for store forventninger til alenetiden:

– For noen er det et problem at den ene – sant å si ofte mannen – forventer at barnefri skal bety at man har masse sex og forholder seg som om barna ikke eksisterer. Det er noe en del kvinner opplever som et press og som veldig unaturlig. Andre vil igjen oppleve at de savner barna. 

Han trekker frem andre måter man kan organisere ferien på, slik at man får tid sammen både som familie, samt at mor og far får tid for selg selv. 

SETT DENNE? Hvordan få barna i søvn

Reis med et vennepar

– Hvis man reiser på ferie sammen med et annet vennepar som også har barn, kan man for eksempel la venneparet ta barna en kveld, mens dere dyrker kjærligheten.

Gamnes tror det er viktig at man som par setter av tid til hverandre, men at det ikke nødvendigvis trenger å være en hel uke. 

– En langtur med kjæresten en gang imellom kan styrke parforholdet, og er bra. Barna tjener også på at mor og far har det bra sammen, og på lang sikt kan det være bra. Men å lempe dem av hver eneste ferie er nok ingen god idé, sier hun.