I undersøkelsen Mediebarn konkluderte TNS Gallup i 2015 med at hele ni av ti tiåringer har sin egen mobil. Medietilsynet opplyste den gangen til NRK at gjennomsnittsalderen for når barn får sin første mobiltelefon er åtte år. 

Les ogsåSlik stanser du barnets sammenbrudd 

Sierra Filucci er ansvarlig redaktør for foreldreinnholdet i Common Sense Media - en organisasjon som har spesialisert seg på barns posisjon i en verden av teknologi og digitale medier. 

I en CNN-artikkel deler hun fem kontrollspørsmål du bør stille sønnen eller datteren din før de får sin første telefon:                         

1. Hvorfor vil du ha en mobil? 

Svaret på dette spørsmålet kan hjelpe deg å finne ut hvilke grenser som er nødvendig å sette, og hvilke forventninger barnet har. Ønsker han eller hun å sende meldinger med vennene sine eller mest spille spill? 

Hva mener duEr det greit å gi barna våpenliknende leker? 

2. Forstår du reglene familien din og skolen har for bruk av mobil? 

De fleste barna skjønner at «ja» er riktig svar på dette spørsmålet, men ifølge Filucci kan dette spørsmålet være starten på en dialog om hvilke forventninger både hjemmet og skolen har til hvordan barnet skal bruke mobilen. 

Det kan for eksempel dreie seg om at man skal spørre mamma eller pappa om lov før man laster ned apper, og at det er forbud mot å bruke telefonen i skoletimen. Her er det også viktig å snakke om hvilke konsekvenser barnet vil få hvis han eller hun ikke følger reglene, skriver Filucci. 

Lest denneNår barnet ditt stjeler 

3. Hvilke bekymringer tenker du familien din og lærerne dine har når det gjelder mobiler? 

Dette spørsmålet hjelper deg å forstå hva barnet ditt selv mener er den største utfordringen knyttet til at barn og bruk av mobiltelefon. Dette er ifølge artikkelforfatteren en gylden mulighet til å avklare hvilket forhold barnet har til bruk av sosiale medier, hvor ofte de synes det er greit å ringe og hvordan de ville håndtert en melding eller telefon fra en fremmed. 

Fikk du med deg denneRådene du bør følge når barnet ditt skal få mobil, PC eller nettbrett

4. Kan du nevne fem steder det ikke er greit å bruke mobilen? 

Dette er ikke noe du snakker med barnet om én gang, men noe dere bør ha en jevnlig dialog om, mener Filuccu. 

Hun synes likevel det er viktig å ta det opp med en gang, for å etablere noen grunnleggende regler, som at det ikke er lov til å fotografere i garderoben, at man ikke skal bruke mobilen under middagen, i skoletimen, når noen snakker til deg, om natten, og så videre. 

5. Hva gjør du hvis du mister eller ødelegger mobilen din? 

Diskuter om barnet vil få ny telefon eller ikke dersom han eller hun er uforsiktig og roter bort mobilen eller ødelegger den på noen måte, og snakk om hva sønnen eller datteren din kan gjøre for å unngå at dette skjer, råder Filucci. 

Se ogsåDenne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna