Lite kan føles så håpløst som et barn som er oppløst i snørr og tårer, og skriker ukontrollert uansett hva du gjør. En mager trøst kan være at du ikke er alene, og mange andre foreldre har erfart eller vil oppleve nettopp denne frustrasjonen. 

CNN har bedt familieterapeut og foreldreveileder Tricia Ferrara om råd til hvordan man håndterer slike situasjoner. Ferrara er også forfatter boken «Parenting 2.0: Think in the Future, Act in the Now», hvor hun deler tips til hvordan foreldre kan styrke forholdet til barna sine. 

Så du denne? Syv tips til hvordan du håndterer barn i trassalderen

Dette er hennes råd til hva du kan gjøre når barnet bryter sammen, ifølge CNN

1. Forsøk å unngå det 

Dette tipset virker kanskje lettere sagt enn gjort. Ferrara, som selv er mor til to tenåringer, mener likevel det er mulig. 

– Prøv å ikke ta med deg barnet til steder som trigger dem, sier hun.

Her eksemplifiseres det ved å ta med deg et trøtt og sultent barn i matbutikken like før middagstid. Det er altså ikke å anse som et sjakktrekk, ifølge Ferrara. 

Få med degTvillingmamma forteller: Ett vanskelig og ett lett barn

2. Blås i hva andre tenker 

Det kan være vanskelig å la være å bry seg om hva de rundt tenker når barnet ditt skriker øredøvende inne i matbutikken eller på bussen, men det kan faktisk hjelpe situasjonen om du får det til, mener Ferrara. 

– Jeg sier alltid til foreldre at de er nødt til å stoppe opp, slippe det de har i hendene og gjøre det de er nødt til å gjøre, sier hun. 

Forfatteren mener det siste du bør gjøre er å hisse deg opp, og at det bare vil gjøre at situasjonen eskalerer. 

– Desto roligere og tydeligere du klarer å være, desto bedre vil det gå. 

Hva mener duEr det greit å gi barna våpenliknende leker? 

3. Skap en liten fordel for barnet 

For å beholde autoriteten din og ikke la det hysteriske barnet kontrollere hele situasjonen, kan det ifølge Ferrara lønne seg å tenke kreativt og være litt raus. 

– Skap en liten fordel for barnet, ved å for eksempel si «hvis du puster dypt én gang, og vi teller til tre sammen, så kan du få noe du har lyst på før vi drar hjem». 

Fikk du med deg denne sakenNår barnet ditt stjeler 

4. Ikke forlat hjemmet uten en plan 

Ferrara mener «den største feilen» mange foreldre gjør er å møte ulike situasjoner «uten en strategi», skriver CNN. 

– Går du til frisøren, i et jobbmøte eller for å kjøpe en bil uten en plan? Nei. Likevel ramler vi ofte i denne fallgruven med barna våre, sier hun. 

KommentarBør jeg som pappa sette den foten?

Ferrara forteller at hun pleide å prate med sønnen sin og gi ham et kompromiss før de forlot huset. Hun kunne for eksempel fortelle han at måten han oppførte seg på ville være utslagsgivende for om han fikk leke med de nye bursdagspresentene sine om ettermiddagen eller ikke. 

– På den måten har du et verktøy hvis han begynner å oppføre seg på en måte som ikke er akseptabel. I stedet for å begynne å krangle kan du minne ham på konsekvensen ved å spørre han «vil du leke med bursdaggavene dine?». Du beholder roen, og kommuniserer på en måte han forstår. 

Les også: Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

5. Hjelp barnet å uttrykke følelsene sine 

Når kroppen er i affekt betyr det ofte at språket ikke fungerer, sier Ferrara. Hun mener det derfor vil være nyttig å hjelpe barnet å sette ord på følelsene sine, ved å for eksempel tilby dem hjelp. 

CNN benytter et eksempel der en syv år gammel jente bøt sammen da moren skulle hjelpe henne å lage en hestehale inspirert av superstjernen Ariana Grande. Resultatet ble ikke slik jenta hadde sett for seg, og det var nok til at hun gikk fullstendig i oppløsning. 

– Det du ønsker å lære barnet å si «jeg trenger hjelp. Jeg ønsker å endre dette». Da kan dere bevege dere videre på en funksjonell måte, sier Ferrara. 

Så du denneOm søsken og «trassalder»: – Finnes ikke to mennesker som er identiske