Ifølge en artikkel som nylig ble publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Pediatrics er det flere ulemper enn fordeler knyttet til et glutenfritt kosthold for personer som ikke er diagnostisert med cøliaki - særlig hos barn, skriver CBC News

– Foreldre bør informeres om de finansielle, sosiale og ernæringsmessige konsekvensene en unødvendig glutenfri diett har, sier barnelege og spesialist på barnegastroenterologi, Norelle R. Reilly, ifølge nyhetsnettstedet. 

Les mer: Ernæringsfysiolog: Ikke sunnere å spise glutenfritt

Misoppfatning at glutenfritt er sunt

Hun forklarer at en glutenfri diett ikke er et sunt livsstilsvalg, dersom du ikke har glutenallergi. Snarere tvert imot. 

Ifølge CBC News ble industrien for glutenfrie produkter mer enn doblet i USA fra 2013 til 2015, og hele 25 prosent av forbrukerne svarte at de spiser glutenfri mat, ifølge en markedsundersøkelse som ble gjennomført i fjor. 

Reilly mener det er bekymringsfullt at mange tyr til et glutenfritt kosthold for seg selv eller barna sine uten å avklare det med lege eller ernæringsfysiolog, fordi mange av produktene inneholder mye sukker og fett. Dette kan ifølge barnelegen få konsekvenser for tusenvis av barn.

Få med degDette er de vanligste matallergiene hos barn mellom fire og 15 år

Plager kan skyldes andre ting

Hun peker blant annet på at et slikt kosthold kan føre til at kaloriinntaket blir høyere, noe som er uheldig med tanke på hvor mange som sliter med overvekt. Mangler på næringsstoffer som B-vitamin og jern er også knyttet til en glutenfri kost.  

Så du denneIkke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

– Andre plager som irritabel tarm, bakterieovervekst i tynntarmen eller fruktose- eller laktoseintoleranse kan gi symptomer som gjør at mange selvdiagnostiserer seg med glutenallergi, sier Reilly. 

Hun viser også til at et glutenfritt kosthold kan skape unødvendig utfordringer for barna, ved at det for eksempel blir vanskeligere for dem å spise middag borte når de, uten noen medisinsk årsak, må unngå mat som inneholder hvetemel.  

Vet du svaretSkal du gi barna kosttilskudd?