Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) behandles flere hundretusener personer med blodtrykksenkende medisiner i Norge. Arv, overvekt, stress og kosthold er faktorer som gjerne blir forbundet med blodtrykket. 

Forskere fra Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School i Boston har i en ny studie konkludert med at inntak av kokte poteter, bakte poteter eller potetmos fire ganger i uken eller oftere, øker sjansen for høyt blodtrykk med 11 prosent. Sammenlignet med de som spiste poteter én gang i måneden eller sjeldnere, skriver The Independent

Les også: Får aldri «vanlig» godteri av mamma

Pommes frites er «verstingen»

Dette skyldes trolig at poteter har høy glykemisk indeks (GI), noe som betyr at blodsukkeret stiger mye de to første timene etter et måltid, forklarer forskerne, ifølge avisen. 

Menn og kvinner som spiste pommes frites fire ganger i uken eller oftere hadde 17 prosent høyere sjanse for å utvikle høyt blodtrykk, ifølge studien. 

Få med degI denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgene! 

Forskerne fant også ut at å bytte ut en porsjon med poteter om dagen med en porsjon grønnsaker uten stivelse gjorde at den økte risikoen for høyt blodtrykk falt med syv prosent. 

Studien har gått over 20 år, og forskerne har benyttet data fra mer enn 187.000 menn og kvinner. 

Så du denne sakenVisste du dette om sukkerforbruket til barn?