I forrige uke skrev Familieliv om det populære leketøyet Nerf, og barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen som stiller seg kritisk til å gi våpenlignende leker til åtteåringer

I en uformell avstemning gjennomført av Familieliv svarer mer enn seks av ti at de ville latt barna sine leke med Nerf. Én av dem er tobarnsmor Bettina Giæver Wold, som blogger under navnet A4mamma

Ser ikke noe problem med Nerf

– Det var stående applaus da sønnen min (7) fikk Nerf til jul, og han jublet da han fikk et nytt gevær til bursdagen sin i mars, sier Giæver Wold til Familieliv. 

Hun har latt sønnen Jonathan leke med kruttpistol siden han var to år gammel, og ser ikke problemet med å la barn leke med slike skyteleker. 

Bakgrunn: Er det greit å gi barn våpenlignende leker? 

ER DETTE GREIT? Foreldre er uenige. Skal barn få lov til å leke med leker som ligner på reelle våpen? Foto: VG PARTNERSTUDIO

Må følge reglene

– Han har blitt drillet på reglene. Det er ikke lov til å sikte på mennesker eller dyr - uansett. Når man følger reglene ser jeg ikke det store problemet med Nerf-gevær, sier hun, og fortsetter: 

– Det finnes også blinker (skumgummibokser) med poeng man kan sette opp og skyte ned. Ser man at barnet ikke følger reglene, mener jeg at foreldrene kan konfiskere våpenet. 

KommentarBør jeg som pappa sette den foten?

To av ti sier de ikke ville latt barna sine leke med Nerf fordi det ligner for mye på et våpen, og de mener det kan sende uheldige signaler til barna. Det stiller Giæver Wold seg undrende til. 

– De er jo rosa, røde og grønne, og ser så plastikk ut som det er mulig å få dem. Da vi var små lekte vi cowboy og indianer med pil og bue og lekepistoler, og sa «pang, du er død. Tell til 50 før du får være med igjen». Denne typen lek har alltid vært her, og jeg mener en kruttpistol er mye verre enn Nerf. Den kan faktisk ligne på et våpen på avstand, men Nerf kan ikke misforstås. Det blir å dra det for langt, mener hun.

Husker du denne? Tobarnsmoren Bettina om å få feriekabalen til å gå opp: En kjempeutfordring 

GØY FOR SMÅ OG STORE: Bettina Giæver Wold forstår godt at sønnen synes det er morsomt å leke med Nerf.  Foto: PRIVAT

Skille mellom hva som er farlig og ikke

Tobarnsmoren er imidlertid svært streng når det gjelder reglene for å leke med både Nerf og lekepistol, og sier det er flere grunner til det. 

– Jeg forteller sønnen min at selv om han vet at den ikke er ekte, er det ikke sikkert de han leker med forstår det. Han må ta hensyn til at noen barn eller voksne kan ha hatt dårlige erfaringer med ordentlige våpen tidligere. 

Få med degSå mye ansvar kan du gi barna 

30-åringen, som beskriver seg selv som en «hønemor», tror skepsisen til Nerf handler om at vi har blitt overbesktyttende overfor barna våre.  

– Jeg prøver ofte å tenke på hvordan ting var da jeg var liten. Vi var ute og lekte i skogen alene i flere timer, bygde trehytter og datt ned og brakk armer og bein. Jeg tror det er viktig å skille mellom hva som er farlig og ikke farlig, og Nerf er i hvert fall ikke farlig. Hvis barna har det gøy med det så synes jeg de skal få lov til å leke med det - så lenge de følger reglene. 

Les ogsåPsykolog: Få lykkeligere barn med disse øvelsene