– Utviklingen av diabetes type 2 har eksplodert de siste 30 årene, forteller kostholdsekspert og spesialist i allmennmedisin, Fedon Lindberg. 

– Vi ser en utvikling i flere land der opptil 20 prosent av befolkningen har diabetes. I Norge er det 300.000 tilfeller, og man regner med at dobbelt så mange har forstadium til diabetes uten å vite om det.

Fedon Lindberg mener dette i hovedsak skyldes endring i kostvaner, moderne matproduksjon og den offentlige kostholdspolitikken. 

Har du sett denne saken? Denne familien måtte legge om livsstilen for å unngå diabetes

– Offentlige myndigheter, først i USA og så verden over, har brukt de siste 50 årene på å prøve å redusere inntaket av fett i befolkningen, kalorier som har blitt erstattet av et høyere inntak av raffinerte karbohydrater, det vil si sukker og stivelse, i følge Lindberg.

–  Vi ser en endring i kostholdet hvor vi har et altfor høyt inntak av raffinerte karbohydrater. Dette påvirker metabolismen vår og hvordan vi håndterer blodsukkerbelastning, forteller han.

– De siste femti årene har også bruken av kjemikalier i matproduksjon økt. Og forskning knytter organiske sprøytemidler direkte opp mot en høyere risiko for å utvikle diabetes.

Vet du detteHvor mye godteri bør du gi barna?

Andre faktorer Lindberg mener spiller inn er at vi er mindre fysisk aktive. Og disse endringene i kostholdet i tillegg til mindre fysisk aktivitet har ført til mer overvekt i befolkningen.

Fedon Lindberg ser på diabetesepidemien og fedmeepidemien som to sider av samme sak.

– Fedme er den størst risikofaktoren for å utvikle diabetes. 80 prosent av de som har diagnosen diabetes type 2 har vært eller er overvektige, forteller han.

Les også: Flere barn og unge utvikler diabetes

Dette kan du gjøre: 

* Reduser inntaket av rødt kjøtt. Spis maks 500 gram per uke.

* Spis mer fisk/sjømat og fjærkre og meieriprodukter som yoghurt og ost. Jo mer man forsker på ost, jo flere gunstige effekter finner de ut at det har på helsa vår, spesielt hjerte, og karsykdommer og diabetes.

* Spis mer nøtter og velg hele korn. Gjerne 50 gram nøtter om dagen, helst rå. Spiser du brød, bør det være så grovt at du kjenner at det er «tungt».

Fikk du med deg denneVisste du dette om sukkerforbruket til barn? 

* Øk inntaket av grønnsaker og belgfrukter. Grønnsaker bør utgjøre halvparten av maten på tallerkenen din, belgfrukter en tredel.  Og gjerne i stedet for potet, ris og pasta. Supper er en super måte å øke inntaket av grønnsaker og belgfrukter på.

* Spis frukt, men ikke mer enn 200 gram per dag (to porsjoner).

* Spis minst mulig produkter som inneholder hvitt/fint mell.

* Bruk oljer som kaldpresset olivenolje og rapsolje som hovedkilder til  tilsatt fett. Men mindre mangder smør eller kokosfett er ikke skadelig. Avokado, nøtter og frø inneholder også sunt fett.

Lest denne? Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

* Spis syrnede melkeprodukter som yoghurt, Biola, Keffir og kulturmelk, som har en gunstig effekt på blodsukkeret ditt og gir større metthet. Det gir deg også god tarmflora og er proteinrikt.

(Kilde: Kostholdsekspert og spesialist i allmennmedisin, Fedon Lindberg)