Det finnes en rekke fordeler ved å dyrke egne grønnsaker hjemme. I tillegg til å oppleve gleden ved å produsere din egen mat, får du enkelt tilgang til sunne, rene og smakfulle råvarer. Samtidig sparer du både miljøet og penger, og vil merke at luftkvaliteten inne blir bedre.

Frø er enkelt å få tak i, og kan kjøpes på nett, gartneri, hagesenter eller i blomsterbutikk. En pakke frø koster rundt 30 kroner, og mulighetene er mange. Det kan også være lurt å gå til anskaffelse av spesialtilpassede lamper og lysrør som avgir riktig mengde lys for planter. Det vil nemlig gjøre det lettere å dyrke innendørs hele året. 

Vil du gjøre det enklest og billigst mulig, holder det med jord, frø og en melkekartong til å så frøene i. Les alltid bakpå frøpakken før du setter i gang. Der står det nyttig informasjon blant annet om hvordan frøene skal sås, og hvilke måneder som er best for å så.

Les også: Selvdyrket er veldyrket: La barna dyrke egne grønnsaker

Her er noen tips til hva du kan dyrke:

Urter og krydderplanter

* Timian varer i flere år, men bør likevel byttes ut annet hvert år siden de unge planene gir mest smak. La den stå i en vinduskarm med mye sol. Brukes til kjøtt, fugl og fisk, i supper, marinader og i stuinger. 

* Rosmarin tåler ikke kulde og trives derfor best innendørs i ganske tørr jord. Kan brukes i oljer, eddik, i sauser og i te. 

* Sitronmelisse liker seg best et solrikt og lunt sted. Den egner seg til te og desserter.

* Persille tåler overvintring ute, men kan også stå i vinduskarmen. Kan brukes både som smaksforsterker og til pynt.

Har du lest denne? Denne familien spiser kjøttfritt flere ganger i uken: Se hvordan de får det til

* Gressløk varer i flere år. Den tåler vinteren ute men trives også i en potte innendørs. Passer ypperlig til supper, gryter, sauser og retter med egg. 

* Peppermynte egner seg godt i en stor potte inne. Brukes ofte i sjokolade, tzatziki, te og drinker.

* Oregano varer i flere år og dufter godt. Den liker seg best i næringsrik jord og mye sollys. Skal vannes jevnlig, men jorden skal tørkes ut mellom hver vanning. Egner seg godt i tomatretter som pizza og pasta. 

* Koriander er lett å dyrke og kan fint være i en potte. Det er en ettårig plante, og nye frø bør plantes hver tredje uke utover våren og sommeren for å ha koriander hele sesongen. Den er mye brukt i det asiatiske og mexicanske kjøkken. 

Finn Schjøll om om å få barna til å hjelpe til i hagen: – Angsten for «barnearbeid» er sterkt overdrevet

Gulrøtter

Gulrøtter er en toårig plante, og trenger lang tid på å vokse. Bruk ei potte som er cirka 45 cm dyp og 45 cm bred, og fin jord uten steiner eller klumper. Plant frøene med et par centimeters avstand, og la dem stå lyst og varmt til spirene vokser opp. Deretter bør spirene stå lyst i cirka 15 grader. 

Salat

Salat er enkelt å så, og du får mye salat ut av en pakke frø. Man kan gjerne så flere typer salat i samme potte. Plant frøene med cirka 10 cm mellomrom, og tynn ut bladene etter hvert som de vokser. Det tar en til to måneder før salaten vokser helt opp. Den har kort levetid, så det kan være lurt å så nye frø en gang i måneden for å ha fersk salat hele sommeren. La bunnen stå igjen når du høster, slik at nye blader vokser frem.

Lest denne? Rådene til deg som vil redusere kjøttforbruket

Tomater

Velg små tomatplanter, som for eksempel cherrytomater. De vokser raskest og gir gode avlinger. Så en plante i hver potte og la de stå i så mye lys og varme som mulig. Gjødsle og bytt til større potter etter noen uker, og sett dem gjerne utendørs i slutten av mai.

Løk

Gul og rød løk, sjalottløk og hvitløk kan plantes rett i potter. Hvitløken settes som enkle fedd i jorden, løken plantes hel, otreg dekkes med 2/3 fuktig jord. Når de setter grønne skudd, kan disse spises underveis.

Kilde: frukt.no, Wikipedia