– Regel nummer én for både voksne og barn er at man må få en forståelse for hva man gjør og hvorfor man gjør det. Hvis man skal få barna til å hjelpe til med å luke må de forstå hva de egentlig gjør, og de må lære at det er lettere å luke når det er tørt enn når det er vått. De må også lære at luking er noe som må gjentas for at resultatet skal bli bra. 

Så du denneMaria Skappel lar barna være med på oppussingen 

Begynte å jobbe da han var fire år

Schjøll forteller at han selv begynte å hjelpe til med oppgaver i hjemmet da han var fire år, og mener barnet klarer å gjøre hagearbeid hvis det klarer å legge puslespill. Han er ikke i tvil om hvilken faktor som er den viktigste for å få barnet til å ønske og bidra:

– Det må være lønnet arbeid. Angsten for «barnearbeid» er sterkt overdrevet. Gleden ved å kunne kjøpe det de selv vil for pengene de har jobbet for er motiverende. Samtidig kan de faktisk lære noe om økonomi og matematikk ved å jobbe i hagen. 

Få med deg: Psykolog: – En negativ utvikling at vi gir barn mindre og mindre ansvar 

En annen viktig faktor som vekker barnets interesse for hagearbeid er mestringsfølelsen de får ved å få til noe og se resultater, mener Schjøll.

– Men alt må læres. Du kan ikke bare gi barnet en kost og be de koste eller gi dem en vannkanne og forvente at de skal vite hva som skal ha mye og hva som skal ha lite vann. De er nødt til å lære det, og oppgavene må ikke være for store, sier han. 

Se ogsåMarte får ikke dårlig samvittighet om hun ikke leker med barna: – Det er kjedelig å leke med dukker og superhelter

Læring krever tålmodighet fra liten og stor

Han mener det for eksempel er mye enklere for en seksåring å fylle en bøtte med vann og dyppe planter oppi, enn det er å vanne blomstene med en tiliterskanne.

Blomsterdekoratøren og TV-personligheten tror det er viktig at barna føler de har en verdi i familielivet, og at følelsen av å være nyttig er like viktig for barn som for voksne.

Les mer: På tide å pakke bort ullgensere og superundertøy: Slik tar du vare på barnas klær

– Husarbeid og hagearbeid kan være kjedelig, men da er det viktig at barnet lærer at ting kan være kjedelig, men nødvendig. Jeg tar av meg hatten for dagens foreldregenerasjon, og jeg er imponert over hvor flinke de er med læring. Det er veldig viktig, men også morsomt å lære, sier Schjøll, og fortsetter:

– Hvis barna skal være med å så frø er de nødt til å forstå gangen i det. De må lære at man må være forsiktig når man vanner små ting – det er ikke fisk, de må forstå hvorfor vi gjødsler, og de må ha en god porsjon tålmodighet, før de kan se resultatet. Men det er klart det vekker interessen når de har plantet en tomat og kan spise den.

Schjølls beste råd til foreldre som vil involvere barna i hagearbeidet er å være tålmodig, og lære barnet å være det samme.

–  De må forstå at de voksne har brukt hele livet på å lære, og at de derfor ikke kan forvente superresultater på en halvtime.

Les ogsåFinn Schjøll om å være bestefar: – Elsker å være sammen med barnebarna