Det er organisasjonen Framtiden i våre hender som står bak kampanjen «kjøttfri mandag» i Norge. Ifølge deres rapport klarer vi å fjerne utslipp fra 200 000 biler hvis alle nordmenn kutter ut kjøtt en dag i uka. 

– Det er ikke snakk om å bli vegetarianer, men å bli inspirert til å lage mat som ikke inneholder kjøtt, sier organisasjonens leder, Arild Hermstad.

Hans mål er at vi skal få øynene opp for grønn matglede, og samtidig gjøre noe bra for miljøet. I tillegg er han lei av alle mytene rundt vegetarmat. 

Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?

– Myten om at en voksen mann ikke kan bli mett av grønnsaker, for eksempel, det er jo bare tull, understreker han. 

Hermstad er glad for at Helsedirektoratet nå har godkjent grønnsaker som fullverdig kost, og at det mer sosialt akseptert med vegetarmiddager. 

– Mitt beste tips er å starte med de enkle oppskriftene. Det er ikke noe vits i å hoppe rett på avanserte quinoaboller og nøttesteik. Det får heller komme etterhvert, sier han. 

Les ogsåFår aldri «vanlig» godteri av mamma

Hermstad forteller at kostholdet vårt har endret seg mer i løpet av de siste ti årene, enn vi kanskje tror. En undersøkelse viser at 23 prosent av nordmenn er villige til å spise mindre kjøtt i 2016. 

– Det er positiv lesning! Vårt langsiktige mål er at nordmenn skal greie å snu vanene sine, og spise mindre kjøtt over tid.

Grønnere måltider

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler kjøttfri mandag som en del av nyttårsforsettene for 2016.

– Det handler om å kutte ut kjøtt én dag i uka for helsen og miljøets skyld. Er det for vanskelig å følge til alle måltidene gjennom hele dagen, synes jeg det er det helt greit å begynne et sted. Lag deg en kjøttfri middag, selv om du spiser skinke på brødskiva til frokost, er Camillas råd.

Les ogsåStadig yngre barn starter med idrett

For å komme i gang anbefaler hun å ta utgangspunkt i det du allerede spiser, og «grønne det opp». 

– Tilsett en neve spinat i smoothien, legg tomat- og avokadoskiver på brødskiva istedenfor skinke, eller lag grønsakslasagne. Pai er også lett å lage uten kjøtt, sier Camilla.

Også hun mener at supper er det letteste å starte med:

– Suppe spiser vi gjerne allerede uten kjøtt. Tilsett noen linser som proteinkilde, og mos med stavmikser. 

Har du lest denne? Barn og unge trenger ikke proteintilskudd!

Ernæringsmessig bidrar grønnsaker med flere vitaminer og mineraler, samt fiber. For å få med proteiner i vegetarretten anbefaler hun å spe på med bønner og linser. 

– Ellers er ost og fisk gode kjøttfrie alternativer som også smaker deilig, føyer hun til.