– Det er oppsiktsvekkende tall, men det overrasker meg ikke. Kroppspresset har økt veldig de siste ti årene. Da jeg var ungdom tidlig på 2000-tallet var det ikke det ikke det samme treningspresset og den fitnesstrenden det er i dag, selv om vi også ville være tynne, sier Katrine Johnsrud Larsåsen (26), om den ferske rapporten fra WHO som slår fast at så mye som annenhver norske jente på 15 år mener hun er for tykk. 

Hun har selv slitt med spiseforstyrrelser og et anstrengt forhold til kroppen sin i mange år, og har ingen problemer med å skjønne at mange unge sliter med eget selvbilde. 

bloggen sin deler hun tanker og erfaringer om sin egen sykdom, og om samfunnets fokus på kropp og utseede, og hva som skal til for å være «vellykket». 

Oppsiktsvekkende rapport: Annenhver norske jente på 15 år mener hun er for tykk

Frykter problemene hadde vært større i dag

­– Jeg misunner dem overhode ikke, og er glad jeg er kommet dit jeg er i dag. Det er trist at antall «likes» skal ha betydning for selvfølelsen din, sier hun, og fortsetter:

– Som ung blir du lett påvirket, og du er i en alder hvor du gjerne er litt usikker. Sosiale medier tillater å vise den mer overfladiske delen av livet, og når du er 15 år vil du gjerne tro på det du ser, og alltid søke etter noe bedre. Alle har dårlige dager, men ingen viser dem. 

Farlig utviklingLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

Larsåsen forteller at hennes problemer startet i begynnelsen av 20-årene. Hun slet med en traumeskade, og søkte etter en kontroll som kunne gi henne et slags holdepunkt i livet. 

– Det kom veldig snikende – ikke over natten. Først begynte jeg å spise mindre, og deretter å trene mer. 

26-åringen som bor i Trondheim har jobbet med spiseforstyrrelsen sin siden 2013, og siden den gang har vekten gått oppover. 

– I dag har jeg det veldig bra, og jeg prøver å tenke på meg selv som mer enn en kropp, sier hun, og legger til:

– Jeg tror nok jeg hadde fått enda større problemer dersom jeg hadde vært ungdom i dag, og satt enda høyere krav til meg selv hva gjelder kropp, skole og deltidsjobber. Alt skal være så perfekt, og jeg tror det kommer til å resultere i en økning av psykiske lidelser og spiseforstyrrelser om ti år. 

Les også: Ekspert på spiseforstyrrelse: – Mange opplever graviditeten som et vendepunkt 

Mener folk må ta mer ansvar 

Larsåsen mener det er positiv at fokuset på kroppspress og psykiske lidelser har økt den siste tiden, men mener det fremdeles er en lang vei å gå. 

– Mediene kan ikke fraskrive seg ansvaret. De er nødt til å begynne å fokusere på andre sider av livet enn det de så langt har tjent penger på – det rent overfladiske. Samtidig mener jeg bloggere må ta en del av ansvaret. Jeg tror mange av de som blogger har et like stort – om ikke enda større – behov for aksept og bekreftelse.

Kristins historie: Slet med spiseforstyrrelse i 13 år: – Trodde ikke jeg kunne bli gravid 

At mange bloggere argumenterer med at de «bare er seg selv» og at «folk velger selv om de vil bli påvirket eller ikke» mener Larsåsen er for tynt.

– Vil du ikke være et forbilde så hadde du ikke hatt en blogg. Du kan ikke poste innlegg for tusenvis av lesere argumentere for at de unge leserne ikke blir påvirket av det du skriver med mindre de ønsker det selv. Jeg tror mange bloggere ikke reflekterer over hvor stor makt de faktisk har.

Les merTobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp