– Jeg synes det er veldig koselig, men også veldig lærerikt for de små å inkludere dem i oppussingen. Dessuten kan jeg få gjort litt praktiske ting uten å ha dårlig samvittighet for at jeg ikke gjør noe med dem, sier Maria Skappel Holzweiler til Famililiv. 

Hun forteller at døtrene Sophia og Lieben kom for å hjelpe til da hun nylig malte innsiden av kjøkkenskapene i familiens nye hus.

– Med litt hjelp klarte de fint å rulle over veggene inne i skapet til de ble lei og fant på noe annet. Dagen etter ønsket Lieben seg sitt eget prosjekt, og da fikk hun lov til å gå løs på en stol som det ikke var så farlig med likevel. Sophia bidro også, og tilslutt gikk jeg over der det manglet maling, sier hun.

Unngå krangling: Snekker-Otto om par som pusser opp: – Folk er klin, hakkende gærne!

Stolte av å få hjelpe til

Resultatet ble en kul, rosa stol som jentene ønsket å ha på rommet sitt, forteller Skappel Holzweiler.

– I ettertid har de stolt fortalt gjester at de har malt stolen selv, så jeg mener at barna får mestringsfølelse av å få delta i oppussingen, og at det er viktig å gi dem plass til å få utfolde seg - innenfor noen rammer som man kan sette som foreldre, så man ikke risikerer å få hele stuen malt av små barnehender. 

Les også: Tobarnsmor: Kresne barn er foreldrenes skyld

SMÅ HJELPERE: Hjemme hos familien Skappel Holzweiler får alle lov til å bidra med oppussingen. Her hjelper Lieben til med malingen. Foto: PRIVAT

Marias tips

Ifølge tobarnsmoren er det mye barna kan hjelpe til med, både når det gjelder oppussing og andre oppgaver i huset. 

– Jeg mener jo at de kan være med på det meste så lenge de synes det er morsomt selv. De får mestringsfølelse og blir stolte når de får lov til å hjelpe til.

Få med deg: Psykolog: – En negativ utvikling at vi gir barn mindre og mindre ansvar

Ting barna kan gjøre:

– De kan hjelpe til å henge opp hyller, bilder eller liknende med drillen, eller få en plankebit og noen spiker som de kan prøve å lage noe morsomt ut av. Oppmuntre dem til å lage noe fint, for eksempel en knagg man kan henge noe på.

– Alle kan være med å male, så lenge man dekker til gulvet godt og sørger for å gå etter dem og fjerne overflødig maling etterpå. Gi barna noe som det ikke er så farlig med. I vårt tilfelle var det en stol, men det kan også være en gammel fjøl, en sleiv eller en plankebit. De kan også male fine bilder som kan henges på veggen.

– La barna hjelpe til med å så frø og få i oppgave å vanne blomstene ute, uten at det er deres ansvar. De kan også rake løv i hagen, eller hjelpe til med å lage en fuglekasse man kan henge opp til småfuglene. Noe flere kan klare på egenhånd er å lage fuglebrett som man kan montere utenfor vinduet til brødsmuler eller frø.

Så du denneTi vanlige bekymringer for blivende pappaer

«Sinnasnekker'n»: La barna hjelpe til med alt

Otto Robsahm, kjent som snekker og programleder i «Sinnasnekker’n» på TVNorge, ser ingen grunn til at ikke hele familien kan være med å bidra under oppussingen – også de aller minste. 

– Hvorfor ikke sette barna til å gjøre alt mulig? La de være med å bestemme, og guide dem i riktig retning, sier han til Familieliv.

Robsahm mener barna ofte lærer fortere enn de voksne, fordi de ikke har utviklet evnen til å tro at noe er umulig ennå.

Les ogsåFirebarnsmor (23): – Har jeg sviktet som mamma fordi jeg lar sønnen min gå i prinsessekjole?

EKSPERTEN: Otto Robsahm har ryddet opp i mange stagnerte oppussingsprosjekter, og vet hvilke feller mange par eller familier ofte går i. Foto: NTB SCANPIX

– Lær dem hvordan de åpner en pakke gulv og gir deg bordene riktig vei. La dem grise litt med maling, i stedet for å holde dem i hånda hele tiden. De lærer masse av å få lov til å prøve og feile, sier han. 

TV-snekkeren forteller at han blir oppgitt av å stadig høre folk si at de ikke har tid til å gjøre seg ferdig med oppussingen på grunn av barna.

– For det første har du mye tid til overs hvis ungene legger seg klokken 19. Samtidig er det ikke noe i veien for å pusse opp med barna til stede. Kanskje kommer de borti den nymalte veggen. Ja vel, så fikk de litt maling på hånda da. Folk skal gjøre det så vanskelig, sukker han.

Få med deg: Marte får ikke dårlig samvittighet om hun ikke leker med barna: – Det er kjedelig å leke med dukker og superhelter

Behold familiefreden: Dropp tidsfristene

Han mener også at det ikke er noen krise hvis barna ikke viser den store interessen for å hjelpe til.

– Gi dem en hammer, spiker og noen plankebiter, og la dem holde på alene. Det øker mestringsfølelsen deres at de får lov til å prøve seg på egenhånd. Folk er livredde for at barna skal slå seg på tommelen. Hva så? Det lærer de av, og blir bare bedre, mener han.

Robsahm tror en annen misoppfatning mange familier som pusser opp har er at de har så dårlig tid, og at de ikke slipper til barna fordi det går fortere å gjøre det selv.

– Hvorfor MÅ du på død og liv være ferdig på lørdag, og lage dårlig stemning i hele familien for å rekke det? Ting blir ferdig når de blir ferdig. Du vil jo gjerne ha en familie når du er er ferdig med oppussingen, og da nytter det ikke å være en drittsekk på veien.

Se ogsåRett lek med barna - alder for alder