– Er du i tvil om noe kan være skadelig vil jeg anbefale at du ber fastlegen eller jordmor om å finne ut av det. Det er ikke et krav at fastleger skal kunne allting om alt, men det er et krav at hun eller han skal finne god helseinformasjon om akkurat det du er bekymret for, sier overlege Steen til Familieliv. 

Han innrømmer at det kan være utfordrende å orientere seg i universet av informasjon på nettet. Og det blir ekstra vansklig når enkelte leger også er litt usikre.

– Med svar som «neida, det er sikkert ikke så farlig, men det er kanskje best å holde seg unna» er det ikke så greit å vite hva som er riktig, sier han. 

Få med deg: Overlege i fødselshjelp punkterer «skremselspropaganda» for gravide

Dette må du droppe

Alkohol

– Alkohol under svangerskapet er fremdeles den største årsaken til hjerneskade hos barn, og dette er noe gravide bør ha en absolutt nei-holdning til. 

Leste du denneSlet med å få barn: Advarer andre mot å vente for lenge 

Dette bør du være forsiktig med

Hårfarging

– Hårfarge inneholder ganske mange kjemikaler som kan påvirke fosteret. Internasjonalt er det anbefalt at man benytter hansker og skyller hodebunnen raskt. Et godt tips er å forsøke å påvirke kroppen minst mulig med kjemikaler når du er gravid, men som alt annet handler det om moderasjon. Å ta en glansvask eller stripe håret en eller to ganger i løpet av svangerskapet er med all sannsynlighet ikke farlig.

Lange reiser

– Nordmenn har en stor utreisetrang, og skal man først reise mens man er gravid, må man tenke at det er en økt risiko for blodpropp når man flyr, særlig på lange distanser. Mange steder utenfor Europa har også andre sykdommer enn vi har i Norge, og man bør derfor bruke god til på å bestemme seg for hvilket sted man vil reise til. Det er ikke noe poeng å reise til et sted hvor det er epidemi av zikavirus. Det handler ikke om skremsel, men om sunn fornuft. 

Les også: Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

Disse tingene er ikke farlig

Kaffe

– For en del år tilbake ble det gjennomført en studie i USA som gikk på at koffein kunne være skadelig for fosteret. Informasjonen ble raskt fanget opp av aviser og blogger, som ikke tok hensyn til mengden kaffe det var snakk om. Studien viste at hvis man overskrider fem kopper svart kaffe i døgnet kan det påvirke barnet negativt. 

Smertestillende

– Selv om man skal være forsiktig med medikamenter i svangerskapet, er det ikke farlig å ta Paracet.

Sushi

– Er det virkelig farlig å spise sushi? Nei, det er ikke nødvendigvis det. Så lenge du går for vakuumpakket salma-laks - eller fisk som har vært frossen - er det trygt. 

Tannlegebesøk

– Alle tannleger er velinformert om hvordan de skal behandle gravide kvinner, så det er helt uproblematisk. 

Stor spesial: Drømmen om barn

Trening og sex

– Det er ikke farlig å trene, ha sex eller å løfte tungt, og du kan ikke trene på deg en for tidlig fødsel. Hverdagslige ting er stort sett ikke farlig når du er gravid, og du vil få beskjed av legen din om du er i faresonen for prematur fødsel, og dermed må ta visse forhåndsregler. En gravid kvinne bør leve akkurat slik hun gjorde før svangerskapet, og det er bare sunt og trene og holde seg i form.

Badstue og solarium

– Det er ikke farlig å sitte i badstue når man er gravid, og det er heller ikke farlig for fosteret at du tar solarium. Kroppen må holde mer enn 39 grader over lang tid, før det kan være farlig. 

Støy og stråling

– Dette er ikke noe man trenger å bekymre seg for. Hvis du flyr mye er det en risiko for at strålingen kan påvirke fosteret, men bakgrunnsstrålingen som er rundt oss hele tiden er helt ufarlig.

Les ogsåSpar en time om dagen med disse rådene