– Det er ikke farlig å være gravid, og det er ikke farlig å leve tilsvarende normalt. Det går stort sett ekstremt bra, sier firebarnsfar og overlege i fødselshjelp Thorbjørn Brook Steen, til Familieliv.

Han forteller at mange vordende mødre bruker Internett som oppslagsverk for å forberede seg på å ta imot den lille. Utfordringen med det er at det finnes utømmelig med informasjon, men ikke alle kilder er like holdbare.

Få med deg: Kan jeg...når jeg er gravid? 

EKSPERTEN: Overlege i fødselshjelp Thorbjørn Brook Steen.  Foto: PRIVAT

Mye feilinformasjon på internett

– Det er to måter å lese nettet på. Det første er det jeg kaller Google-lesing. Da vil du fort lande på diverse mammablogger og andre sider som kommer med informasjon som ikke er sikret i noe faglig, sier Steen, og fortsetter:

– En annen måte å orientere seg på er å benytte sider som matportalen.no. Her finner du nøktern informasjon fra det offentlige helsevesenet om hva som er lurt å spise og hva du bør holde deg unna i svangerskapet. Det er stort sett godt forankret i gjeldende vitenskap.

Sett denne? Firebarnsmor samsov med alle barna: – Hvis alle sover bedre, så hvorfor ikke?

Steen mener at gravide kvinner har en tendens til å forlese seg på informasjon, også fra offentlige instanser.

– Det er vanskelig å informere alle uten å overinformere. En del av informasjonen som finnes på offentlige, kvalitetssikrede nettsider handler om ting det ikke nødvendigvis er så mye studier på, men det er skrevet ut fra det vi vet per nå.

Les også: Yngst, eldst eller midt i mellom? Slik påvirker plassen i søskenflokken deg

Savner tall for hvor farlig ting egentlig er 

Legen mener det er fornuftig at norske myndigheter har bestemt seg for å være strenge i anbefalingene til gravide, for å sikre at alle kvinner er trygge gjennom svangerskapet. Likevel savner han å se tallene bak de ulike advarslene.

– Til noe er det greit å ha en absolutt nei-holdning. Selv om det er tungt å vitenskapelig bevise at barnet tar skade av at du har drukket fire glass vin i løpet av svangerskapet, skal man holde seg vekk fra alkohol når man er gravid, sier han, og legger til:

– Samtidig vet vi at vakuumpakket rått kjøtt har en viss sjanse for å gi Listeria, selv om den sjansen er ekstremt lav. Hadde vi hatt tallene på sannsynligheten for at fosteret blir skadet, hadde det nok vært vanskelig å argumentere for at det er farlig å spise en bit spekeskinke eller røkelaks.

Steen tror mange gravide har et skjevt bilde av hvor farlig ting er i forhold til hverandre.

– Det er mye større sjanse for å bli syk hvis du flyr enn hvis du spiser en spekeskinkebit. Likevel er mange mindre bekymret for å reise på sydenferie.

Fikk du med deg denne? Hvordan livet EGENTLIG blir når du får barn