Anne Kjersti Haveland har samsovet med alle sine fire barn, som i dag er fem, syv, ti og 12 år, fra de var helt små – og gjør det fortsatt med flere av dem.

– Det var aldri i tankene mine at jeg skulle ha masse unger i sengen hver natt, men det ble veldig naturlig. I starten var det fordi jeg hadde vondt i ryggen, og det var slitsomt å løfte datteren min opp og ned av sengen flere ganger om natten for å amme. Etter hvert ble jeg klar over at det gikk an å la henne ligge hos meg, og da ble det bare sånn, forteller hun til Familieliv.

Sett denne? Samlivsekspert: Samsoving kan være en trussel for parforholdet

Ble advart mot krybbedød

Da Haveland startet med samsoving for snart 12 år siden ble ikke det fremhold som et godt alternativ hvis barnet var urolig om natten. Det mener hun har forandret seg.

– På den tiden ble jeg advart mot at samsoving kunne føre til krybbedød. De senere årene har det kommet mer forskning på feltet som sier at dette ikke er farlig så lenge man tar visse forhåndsregler, som å ikke røyke, være påvirket av alkohol eller andre rusmidler og bruker riktig dyne.

Stor spesialNorske Martine skaper lykkeskole for barn

Firebarnsmoren forteller at det har vært viktig for henne å finne løsninger som gjør at alle er tilfreds og sover godt – både små og store.

– Jeg kan egentlig ikke se så fryktelig mange ulemper med samsoving. Det krever naturligvis en viss bevissthet, at man ikke bare gror fast i et mønster, og at man evaluerer om dette er det mest hensiktsmessige eller om man bare gjør det av gammel vane, sier hun.

Få også med degUnngå disse samlivsfellene 

POSITIV TIL SAMSOVING: Anne Kjersti Haveland mener alle barn har ulike behov, og at samsoving kan føles feil for noen, men være helt riktig for andre. Selv mener hun det har gjort at både hun og barna sover bedre om natten. Foto: PRIVAT 

Opptatt av barnas behov

I tillegg til de praktiske årsakene er det særlig to grunner til at Haveland er positiv til å sove sammen med barna sine:

–  Trygghet og tilgjengelighet. Barn har ulike behov, og det er vår oppgave som foreldre å forstå de behovene og tilfredsstille dem. Det betyr ikke at de alltid skal få alt de vil ha. Babyer har større behov for umiddelbar tilfredstillelse av behovene enn større barn, og behovene forandrer seg, sier hun, og fortsetter:

– Hvis to barn i sengen gjør at både de og jeg sover bedre, så hvorfor ikke? Jeg innbiller meg at jeg med fire barn har vært mindre våken om nettene enn mange foreldre med to barn har.

Les også: Syv råd til hvordan dy lykkes med grensesettingen i «en moderne familie»

Sover alene hos far 

Haveland ser ingen problemer med at barna blir så knyttet til foreldrene gjennom fast samsoving at det blir vanskelig å sove alene.  

– Jeg jobber nattevakter, og da har vi en barnevakt som sover hos oss, men som ikke ligger i min seng. Det er helt uproblematisk, også for minstemann som er vant til å sove sammen med meg, sier hun.

Haveland og barnas far er skilt, og når de er hos han sover de på egne rom.

– Ingen av dem har problemer med å sove borte, selv om de nok foretrekker nærheten og tryggheten de får ved samsoving. Det finnes ingen fasit som sier at dette fungerer for alle, men som foreldre kan man alltids finne andre anledninger til privatliv dersom man ønsker og har behov for det, mener hun.

Fikk du med deg denneSå mye ansvar kan du gi barna