Det er et kjent fenomen at foreldrenes kosthold og maten de serverer i løpet av barnets oppvekst kan ha stor innvirkning på hvordan barnets kosthold og helse blir senere i livet. 

Ny forskning på mus tyder imidlertid på at mor og fars matvaner før barnet har kommet til verden også er viktig, skriver forskningsnettstedet Sciencealert

Les mer: De vanligste matallergiene hos barn mellom fire og 15 år

Viktig studie 

I studien fant forskerne ut at en fettrik diett hos foreldrene gjorde musenes avkom mer utsatt for å utvikle diabetes og fedme - også dersom avkommet ble båret frem av en sunn og frisk surrogatmor. Dette mener de også kan relateres til mennesker. 

Studien trekkes frem som viktig på feltet epigenetikk, som ifølge Bioteknologirådet handler om at miljøeffekter ikke bare kan overføres fra celle til celle gjennom celledeling, men også til neste generasjon gjennom kjønnscellene. 

Så du denne? Ny rapport: Overvekt blant barn økende problem i Afrika og Asia

– Denne studien er veldig viktig fordi den for første gang viser at en ervervet stoffskiftesykdom kan overføres epigenetisk til avkommet gjennom egg og sperm, sier forsker Johannes Beckers fra det tyske forskningssenteret Helmholts Zentrum München. 

Visste du dette? Ernæringsfysiolog: Ikke sunnere å spise glutenfritt 

Usikkert om dette er gjeldene for mennesker

Forsøket viste at mus med foreldre som hadde spist fettrik kost la på seg raskere når de selv spiste fettrik mat enn hva musene med foreldre som hadde spist mat med lite fett gjorde. Forskerne mener dét tyder på at metabolske endringer hos barn henger sammen med både mors og fars koshold.  

De kunne også se at risikoen for å utvikle diabetes var større hos avkommene til mus som hadde gått på dietter med høyt fettinnhold. 

Studien er foreløpig kun gjennomført på mus, og det er derfor ingen garanti for at dette gjelder for mennesker, men forskerne mener det ikke er tvil om at epigenetikken vil være viktig for å forstå hvordan arv og miljø kan påvirke helsen vår. 

Få med degSkal du gi barna kosttilskudd?