Samsoving har blitt et hett tema blant småbarnsforeldre, og hvorvidt dette er bra for barnet eller ikke diskuteres i en rekke forum og tråder på internett. Men hva kan det egentlig gjøre med forholdet og samlivet at barna sover i sengen deres om natten?

– Det sier seg nesten selv - det blir nærhet mellom barn og foreldre på bekostning av nærhet mellom foreldrene, sier samlivsekspert Trine Huseby til Familieliv.

Hun mener det ikke bare er i foreldrenes interesse at mor og far får tid for seg selv, men påpeker at barna også trenger foreldre som fungerer godt sammen som et team, og som er samkjørte og lojale.

– For mange foreldre er sengen det eneste stedet de får tid for seg selv, enten det er til å prate, hvile eller være intime. Hvis denne arenaen også fylles med barn, kan det fort bli en trussel for parforholdet, sier hun.

Huseby, som jevnlig deler tips om forhold og samliv på boggen sin, mener at alenetid i sengen kan styrke parets nærhet til hverandre, noe som igjen vil kunne styrke dem som foreldreteam.

Få også med deg: Unngå disse samlivsfellene

Ekspert: La barna sove i sin egen seng

Samlivsterapeuten mener det beste for barna i utgangspunktet vil være å sove i sin egen seng fra de er små.

– De aller fleste barn får bedre søvnkvalitet når de sover i egen seng, og etter hvert på eget rom. Barn trenger å bli selvstendige individer. Hvis de ofte får sove i foreldrenes seng, kan de oppleve uro når de ligger i egen seng på eget rom. De kan trenge lenger tid på å venne seg til å ligge alene, fordi mønsteret er etablert og samsovingen oppleves som et behov, forklarer hun.

Dette mener eksperteneHvordan få barna i søvn

Det finnes imidlertid sjelden en regel uten unntak, og det kan også gjelde her, ifølge Huseby.

– Foreldrenes valg må alltid tilpasses den enkelte familie. Det finnes individuelle hensyn og det finnes unntakstilstander. Det kan være riktig og godt for både foreldre og barn at barna sover i foreldrene seng hvis barna av en eller annen grunn har behov for ekstra omsorg.

Når mamma og pappa går fra hverandre: Dette bør du si til barna om samlivsbruddet

Selv om det kan være veldig koselig, er det altså ikke nødvendigvis en suksessoppskrift på et vellykket samliv og dele seng med barna hver natt, skal vi tro eksperten. Husebys råd er derfor å få bukt med samsovingen før nærheten til barna går på bekostning av forholdet til kjæresten, kona eller ektemannen.

– Råd nummer én er at foreldrene først og fremst må bli enige i at de vil gjøre noe med det, hvis ikke faller hele grunnlaget bort.

Les også: Slet med å få barn: Advarer andre mot å vente for lenge 

Slik bør du gå frem

Huseby mener det er viktig å ha en plan den dagen man bestemmer seg for å slutte med samsovingen:

– Sett en dato for oppstart av ny rutine.

– Informer barna i forkant, så de vet hva som som skal skje og hva de kan forvente.

– Sørg for å ha ekstra overskudd til oppfølging av ny rutine den første uken. Det kan fort bli mange turer med å følge barnet tilbake. Det er av stor betydning at dette skjer på en omsorgsfull måte.

– Vær lojale til avtalen. Hvis mamma gir etter og pappa blir streng, får barnet enda en utfordring - i tillegg til omstilling til ny rutine.

– Benytt positiv forsterkning tilpasset barnets alder - en form for belønning som motiverer barnet.

Så du denne? Tvillingmor Gitte brukte flere timer på å få barna til å sove