Mange barn opplever at mamma og pappa går fra hverandre. Det som i utgangspunktet er en stor omveltning, og allerede er sårt for de fleste, kan bli enda vanskeligere når en av foreldrene forelsker seg på nytt. Når og hvordan skal man fortelle barna at man har fått seg ny kjæreste? 

– Dette er ikke et enkelt spørsmål. Det er mange forhold som bør tas i betraktning, men noe av det viktigste er at barna får vite dette fra sine egne foreldre, og at begge foreldrene er involvert - gitt at foreldreansvaret er delt, sier psykologspesialist Peder Erlend Anda, til Familieliv.

Mor og stemor forteller: Slik er grensesettingen i en moderne familie

Han mener en av faktorene som spiller inn på når det er greit å introdusere den nye partneren er hvor lenge det er siden bruddet.

– Er det to måneder siden holder barnet fremdeles på å reorientere seg. Har det gått ti år begynner kanskje barnet selv å lure på om mamma eller pappa kanskje skal få seg en ny kjæreste snart.

Anda er imidlertid sikker på at det er mamma og pappas oppgave å informere om dette.

– Barn får med seg mye, og det er veldig uheldig om de skulle få vite dette fra «feil kanaler» - som gjennom rykter eller av klassekamerater på skolen.

Les mer: Ekspert om nye forhold: Slik setter dere felles grenser for «mine» og «dine» barn

Dette er rådene

Psykologspesialistens allmenne råd er at man er ganske trygg på at relasjonen er godt etablert før man introduserer barnet for at man har funnet kjærligheten på nytt.

– Å bringe inn nye personer i barnas liv som blir borte igjen er ikke så heldig. Samtidig er ikke hemmeligheter for barn heller nødvendigvis bra, men hvis det dreier seg om at du skal på en date behøver ikke barnet vite om det, mener han.  

Ifølge Anda skal barn beskyttes fra en del ting i «voksenverden», og han mener et spirende forhold kan falle under denne kategorien.

– Fortell at du skal ut å spise middag med en annen voksen. Barna trenger ikke vite mer enn det. De har ikke krav på å vite alt som skjer i de voksenes liv, og man kan godt holde en strukturell grense mellom barneverden og voksenverden. Du ville jo ikke fortalt barnet om hva dere snakker om i møtene på jobben eller på fest med vennene dine, eller blande dem inn i økonomiske problemer heller, mener han.

Få med deg denneSyv råd til hvordan du lykkes med grensesetting i en «moderne familie» 

Forskjell på om barnet er fem eller 15 år

Når det gjelder å introdusere barnet for den nye partneren er det visse ting du bør tenke gjennom, ifølge psykologspesialisten.

– For det første vil det være vanskelig for både barnet og den andre forelderen hvis denne informasjonen og dette møtet kommer raskt etter bruddet. Av hensyn til disse mener jeg man bør tone ned hele greia. Man tåler å vente noen måneder på å være mye sammen hvis man har truffet den store kjærligheten, og man er uansett tjent med å gi det litt tid, sier han, og fortsetter:

– For det andre vil forutsigbarhet alltid trygge barnet. La første møte være et kort treff utenfor hjemmet, der dere gjør en aktivitet som ikke krever tett samvær, men som alle synes er hyggelig. Hold deg til planen, og ikke ta med deg kjæresten hjem selv om det første møtet gikk bra. 

Så du denne? Enorm respons på Facebook-innlegg til nybakt far

Han mener også det er viktig at barnet forstår at han eller hun ikke vil havne i skyggen av mamma eller pappas nye kjæreste, for å unngå sjalusi og usikkerhet.

– Det er også klart at man bør skille på hvordan man forteller dette til femåringen og 15-åringen. Du bør tenke på at informasjonen du gir de minste er så enkel som mulig, og forsøke å ikke gjøre det overkomplisert. Når det gjelder tenåringen er det noen som er i opposisjon, mens andre er opptatt av helt andre ting enn foreldrene sine, og bryr seg kanskje ikke så mye. Det viktigste er at man uavhengig av barnas alder tenker på deres behov, og lytter til deres tanker og følelser rundt saken, sier Anda.