Allergi er endringer i kroppens reaksjon på et eller flere stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre, stoffer som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener.

Når en allergiker kommer i kontakt med disse stoffene, produseres antistoffer i kroppen som kan forårsake kløe, hoste, pustebesvær - og andre alvorlige eller mindre alvorlige reaksjoner.

Les denne: Ernæringsfysiolog: Ikke sunnere å spise glutenfritt

Arv er en betydelig faktor i forhold til hvem som får allergi. Matallergi er vanligst hos små barn, men de fleste vokser den av seg.

Få med degSkal du gi barna kosttilskudd? 

Økende antall allergiske 

I dag får mer enn 40 prosent av befolkningen allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer. 

Det er antatt at mellom 10 og 20 prosent får mer alvorlige allergiproblemer, og andelen har økt de siste tiårene. Mye av økningen blir forklart med livsstilsfaktorer, som endring i kosthold og usunne miljøforhold både ute og inne. 

Noe kan også forklares med at vi blir mindre eksponert for bakterier og mikroorganismer i dag, fordi omgivelsene våre er renere enn før.

Les ogsåNy forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen

To forskjellige ting

Ifølge Norges astma og allergiforbund er det viktig å skille mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet eller intoleranse overfor bestanddeler i maten:

Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres for å beskytte seg, og selv små mengder kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon. Reaksjonene kommer også gjerne raskt etter matinntaket, og kan være alvorlige.

Har du lest denne? Den sukkerfrie barnehagen

Ved matoverfølsomhet (intoleranse) er ikke immunsystemet involvert, men reaksjonen og symptomene kan ligne de man får ved en allergisk reaksjon. Disse er mindre alvorlige, og gjerne også mindre voldsomme, og avhenger av mengden mat man får i seg.

Hvis du tror at du har allergi eller intoleranse mot noen matvarer, bør du kontakte lege for å få stilt en diagnose og få riktig behandling. Når det er stilt en diagnose på matallergi er for øvrig eneste behandling å unngå matvarene som gir reaksjon. Ved matoverfølsomhet kan man tåle små mengder av maten. 

Få med deg20 nordmenn får blodpropp hver dag - sjekk symptomene

Vanlige matallergier blant barn 

Egg, peanøtter og nøtter er matvarer mange barn mellom fire og 15 år er allergiske mot. Mange av disse lider også av såkalt kryssallergi, som betyr at de i tillegg er allergiske mot ting som kan ligne det de i utgangspunktet er allergiske mot.

Mindre vanlige og sjeldne allergier:

Melk, hvete, fisk, erter og bønner.

Les merStudie: Tidlig bruk av antibiotika kan føre til astma og overvekt hos barn

Vanlig intoleranse blant barn

Laktose (melkesukker), jordbær, sitrus, tomat, sjokolade og paprika. 

Sjeldne intoleranser:

Fruktsukker, enkelte fargestoffer og enkelte konserveringsmidler. 

Reagerer barnet ditt på basismatvarer som melk, korn eller sjømat, er det viktig å erstatte disse med matvarer som gir tilsvarende næringsstoffer. Dette har stor betydning for barnets mentale og fysiske utvikling.

(Kilde: Norges astma og allergiforbund NAAF)

Så du denneLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om