Norlandia Gaustadskogen barnehage har vært en sukkerfri barnehage i flere år, og serverer hverken kaker eller godteri. Feires det bursdag, er det barna som står i fokus, og ikke maten. På bordet står frukt, yoghurt og andre godsaker uten sukker.

Fått med deg denne? Ernæringsfysiolog: Ikke sunnere å spise glutenfritt

– Da vi innførte sukkerfri barnehage, var foreldrene svært positivt innstilte. Det er noe som har forandret seg på de årene jeg har jobbet som førskolelærer. Både foreldrene og vi har i dag mye større fokus på sunn, god og næringsrik mat. Heldigvis finnes det utrolig mange bra produkter som gjør det lettere å ta hensyn til helse, ulike sykdommer og allergier, forteller daglig leder Trine Sjåstad Gundersby til Familieliv.  

Leste du denne? Kjendiskokk: Kan barna gå, kan de lage mat

Flere barn har allergier 

I Norlandia Gaustadskogen barnehage i Oslo får de 120 barna servert varm lunsj hver dag. Åtte barn allergier som må tas hensyn til. 

– Jeg har jobbet i barnehagen i over fem år, og vi har alltid hatt barn med allergier på de ulike avdelingene, sier Gundersby. 

Lest denneDe vanligste matallergiene hos barn mellom fire og 15 år

Hun tantar at antallet barn med allergier eller intoleranser har vært stabilt i alle de 13 årene hun har jobbet i barnehage, men at det er først de senere årene vi har fått nok kunnskap.

Få med deg: De beste rådene for å unngå influensa 

– Vi tilrettelegger derfor i større grad etter den enkeltes behov i dag. Før var det kanskje barn som hadde mye vondt i magen uten at vi fant svaret på hvorfor, sier hun.

Gundersby forteller at de har sett eksempler på at urolig adferd hos barn har endret seg når det har blitt klart at de er plaget av allergi. Hun mener det også er positivt at foreldre generelt har blitt veldig bevisste på barnas kosthold, og flinke til å søke hjelp hvis de oppdager at noe er galt.  

Hva gjør duSkal du gi barna kosttilskudd? 

En del av hverdagen

På kontoret hennes henger det en liste med nøyaktig informasjon om hvem av barna som har hvilke allergier. Det er en naturlig del av barnehagehverdagen, men det krever også at alle ansatte har tunga rett i munnen til enhver tid.

– Det krever spesielt god kommunikasjon, ikke minst ut til vikarer. Men vi ser ikke på det som noe problem, og vi tilpasser alltid maten til allergikerne. Vi er opptatt av at barna ikke skal føle at det er noe spesielt med dem, eller at de blir stående utenfor fellesskapet dersom de har allergi. Her skal alle få dekket sine kostholdsbehov uten for mye styr rundt det. 

Daglig leder opplever også at barna er svært tolerante. Du får ikke noe stempel om du har spesielle behov. Her er det likt for alle. 

Les også: Ny forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen