– Det er helt fantastisk å bli mamma! Dette blir min første morsdag, og det er noe jeg unner alle å få oppleve. Vi har fått en kjempefin frisk liten jente som utvikler seg hver dag, og jeg er så takknemlig. Vi tar ikke ting for gitt lenger, sier Skogheim. 

Som ung er man kanskje ofte mer opptatt av å beskytte seg mot uønsket graviditet, og flere vil realisere egen karriere og egne drømmer før de tar på seg ansvaret for et barn. «Gravid blir man jo uansett den dagen man bestemmer seg for det», tenker sikkert mange. 

Stor spesial: Drømmen om barn 

Så alle rundt bli gravide

Slik var det også for Therese Skogheim (29) og Ståle Pedersen (33). Julen 2011 bestemte de seg for at tiden var inne for familieforøkelse, og kort tid etter sluttet de med prevensjon. En kollega av Skogheim hadde akkurat blitt gravid, og 24-åringen kunne nesten ikke vente til det var hennes tur.

– Like etter ble enda en kollega gravid, men for oss skjedde det ingenting. Jeg husker jeg syntes det var litt urettferdig at det gikk så lett for andre, men var så vanskelig for oss. Etter det fortsatte det bare å gå nedover, forteller Therese Skogheim til Familieliv.

Etter nesten ett år med negative tester ble de henvist til Universitetssykehuset Nord-Norge for barnløshet. 

ØNSKEBARNET: Vilde Sophie ble født prematurt og fikk en tøff start på livet. Etter tre måneder på sykehus fikk hun reise hjem med mamma og pappa.  Foto: Lene Pettersen, Sveet Memories studio

Mislykkede prøverørsforsøk

Den første konsultasjonen ga ingen svar på at noe var galt, og paret fortsatte å prøve – uten hell. Heller ikke gjentatte hormonkurer ga resultater, og i august 2013 tas det nye prøver av både Skogheim og Pedersen, samtidig som de setter i gang prosessen for prøverørsforsøk. 

 – Vi er friske begge to, og det kom som et slag at vi ikke klarte å bli gravide. Hadde vi visst det hadde vi ikke ventet så lenge med å prøve, sier Skogheim, som forteller at det tæret ekstra mye på at uvitende familiemedlemmer og venner begynte å spørre om de ikke skulle få barn snart. 

Fått med deg denne? Disse tvillingene er speilvendte av hverandre

Egg blir hentet ut og fryst ned. Like før jul i 2013 kommer den vonde beskjeden: Prøverørsforsøket var mislykket. 

– Det var vondt. Vi var enige om at vi ville prøve igjen, og like før morsdagen i 2014 fikk jeg beskjed om at også det neste forsøket var avbrutt, og at jeg heller ikke denne gangen var gravid, sier hun, og fortsetter:

– Den morsdagen var tung. Jeg så alle gratulasjonene til mammaer overalt, og prøvde å være glad på deres vegne, men det stakk skikkelig i meg, og jeg var så langt nede.

Så du denne? Studie: Mors alder kan påvirke barnet

LYKKE: Å bli mamma har vært livets største gave for Therese Skogheim.  Foto: PRIVAT 

Én siste sjanse 

Nå settes 26 år gamle Skogheim på Progynova og Estradot – legemidler som normalt benyttes av kvinner i menopause, og da særlig av kvinner i overgangsalderen.

I slutten av mai blir det gjort et tredje prøverørsforsøk, men heller ikke denne gangen går drømmen i oppfyllelse.

På sykehuset kommer paret i snakk med andre i liknende situasjoner, og blir overrasket over hvor mange som faktisk sliter med å få barn.

Så du denne? 100 år med ulik barneoppdragelse: Familien viktigere enn noensinne

– Selv om man har vært frisk hele livet burde man ikke ta det for gitt at man kan bli gravid. Jeg gjorde det selv, og opplevde gang på gang at graviditetstesten var negativ, sier Skogheim.

I stedet for å gi opp gjør Therese og Ståle et siste forsøk – enda flere tester, blodprøver og medikamenter, og enda en runde med innsetting av egg. Dette er det aller siste egget de har fryst ned, så hvis også denne gangen blir mislykket må de starte hele prosessen på nytt. 

23. september 2014 kan de endelig slippe jubelen løs: Etter uker, måneder og år med fortvilelse – ønskebarnet er på vei!

Les ogsåNorske mødre stadig eldre 

HJEMREISEN: Etter å ha vært innlagt på sykehus siden februar fikk den lille familien endelig dra hjem 8. juni 2015.  Foto: PRIVAT

Mor blir alvorlig syk

Problemene stopper imidlertid ikke her, og 25. februar blir Therese Skogheim innlagt på sykehus med alvorlig svangerskapsforgiftning. 13 dager senere, den 9. mars 2015, blir lille Vilde Sophie født med keisersnitt – tre måneder før termin. Den lille jenta veier bare 814 gram, og får en tøff start på livet. 

Etter tre måneder på sykehus får familien endelig reise hjem, i juni. I dag er Vilde Sophie, som snart fyller ett år, frisk og rask, og utvikler seg fint.  

– Jeg vil råde andre til å ikke vente for lenge med å prøve å få barn. Man kommer aldri til å føle seg 100 prosent klar uansett, og man lærer å tilpasse seg uansett hvor man er i livet. Barn er den største gaven du kan få, så jeg synes ikke man skal utsette det, sier Skogheim. 

Les ogsåHvordan fortelle barna om alvorlig sykdom?