Jeanette Issa er mamma til Noah (6) og Adam (8). På bloggen sin går hun hardt ut mot foreldrene til kresne barn, og mener de må skylde seg selv dersom barna ikke vil spise det de får servert. 

– Jeg tror at mange har lett for å presentere maten for barna, og si ting som at «i dag skal vi ha fisk og grønne erter. Det er sunt og hvis du spiser opp blir du stor og sterk», sier hun til Familieliv.

Les ogsåTi gode råd for å få kresne barn til å smake på alt 

Unngår å informere 

Issa mener det er nettopp slike utsagn som er med på å gjøre barna skeptiske. Hun har aldri laget noe annet til barna fordi de ikke liker det de voksne spiser.

– Jeg porsjonerer opp middagen på barnas tallerken eller setter kjelene rett på bordet, og gjør ikke noe mer ut av det enn det. Hvis de spør hva noe er, svarer jeg selvfølgelig på det. Men jeg unngår å informere så mye om hva de spiser, og lar dem finne ut at noe smaker surt eller er sterkt på egenhånd.

Fikk du med deg? Slet med spiseforstyrrelse i 13 år: - Trodde ikke jeg kunne bli gravid

Tobarnsmoren forteller at hennes barn stort sett er åpne for alt, og at spiser ting andre barn kanskje oppfatter som litt rart, som blåmuggost og sushi.

– Hvis vi sier at dette er en ost som har vært lagret i så lang tid at den er blitt muggen får jo ingen lyst til å spise den. Jeg mener foreldrene gjør seg selv en bjørnetjeneste når de lar barna bestemme hva de vil spise og ikke spise. 

Lest denneNy forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen

Foreldre redde for hvordan de fremstår

Ifølge Issa bør det være foreldrenes oppgave å sørge for at barna får et variert kosthold, og hun synes det er viktig at de fører egne mattradisjoner og verdier videre til den yngre generasjonen.

– Mange foreldre er nok litt redde for å si at det ikke er valgmuligheter, og for at barna skal snakke høyt om det til andre – at de ikke fikk middag i går fordi de ikke likte maten. Andre er redde for at barna ikke skal få i seg nok mat, sier hun, og legger til: 

– Det hender jeg sier at dette er middagen i dag, og at det ikke er noen alternativer. Det funker veldig bra for oss, men jeg er nok litt streng i manges øyne.

Har du lest denne? Firebarnsmor (23): – Har jeg sviktet som mamma fordi jeg lar sønnen min gå i prinsessekjole?

Issa er av den oppfatning at man kan lære seg å like ting hvis man smaker flere ganger. Hun mener barn spiser hvis de blir sultne nok, og at wienerpølser i mikrobølgeovnen ikke er løsningen selv om barnet ikke vil ha middagen de får servert.  

I likhet med de fleste andre barn har imidlertid Noah og Adam også sine matfavoritter, som de gjerne får ønske seg i helgene.

– Livretten til minstemann er kjøttkaker i brun saus, med poteter, brokkoli og tyttebær. Den eldste synes det er litt trendy å ønske seg pizza eller taco, sånn som nabogutten. Ellers er de veldig glad i pannekaker, forteller hun.

Fikk du med deg denne? Sjefsøkonom: Slik lærer du barna å spare