– Jeg synes det er viktig at foreldre tar vare på den personlige kontakten med barna sine - at man viser omsorg og setter av tid til hverandre og de små, hverdagslige stundene, sier Walldén. 

Hun får støtte av forsker og professor i pedagogikk, Harald Thuen. Han mener familien er viktigere enn noensinne, og det eneste som har stått støtt gjennom de store sosialistiske, økonomiske og materialistiske endringene som har skjedd de siste 100 årene.

Få med deg: 100 år med ulik barneoppdragelse: Familien viktigere enn noensinne

Familieliv møter den flotte damen sammen med hennes mangeårige venn - Finn Schjøll.

– Her går det i hundre, utbryter jubilanten. Egentlig bor hun for seg selv i Trondheim, men den storslagne 100-årsdagen feires hos datteren i Oslo.  

Iført en rød og rosa drakt, røde lakksko og med matchende leppestift og nylakkede negler studerer hun blomsterbuketten fra Finn, mens hun nynner på Prøysens «Jørgen Hattemaker».  

Les ogsåTobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp

GODE VENNER: Aslaug Eldbjørg og Finn har kjent hverandre i rundt 50 år, og deler lideskapen for blomster.  Foto: MARTHE BERG

Begeistret for Blomster-Finn

Aslaug Eldbjørg Walldén ble født 2. februar 1916 og har opplevd to verdenskriger, at bilen ble allemannseie, at Berlinermuren ble bygget - og at den falt, utviklingen av telefonen, Norges første funn av olje og 1900-tallets teknologiske revolusjon - for å nevne noe. 

I dag tar hundreåringen seg gjerne en dans på treffene til pensjonistforeningen, engasjerer seg i politikk og nyhetsbildet generelt og følger Rosenborgs fotballkamper tett. 

– Det er helt utrolig at jeg er 100 år. En gang i blant kommer det drypp av alt som har skjedd gjennom årene, men jeg ser mest fremover, og har så mye å glede meg til. Når jeg hører om noen som er 100 år tenker jeg «herregud, så gammelt», men det er jo ikke jeg, ler hun.

Så du dennePsykolog: - En negativ utvikling at vi gir barn mindre og mindre ansvar

Mosken har drevet med blomster hele livet, og møtte 18 år gamle Finn Schjøll da han var med i Norgesmesterskap i blomsterdekorering i Tønsberg og hun var dommer. Blomster-Finn nådde aldri helt til topps i konkurransen, men Mosken lot seg begeistre, og var fast bestemt på at gutten hadde talent. Siden den gang har de vært gode venner. 

– Jeg bobler over av engasjement for form, stil, farger og proporsjoner, sier den fargerike hundreåringen, som har drevet en av Trondheims mest kjente blomsterforretninger i mange år. 

Les hva ekspertene mener: Hvordan få barna i søvn

FIRE GENERASJONER: Fra venstre: Viviane Walldén Andenæs (datter), Aslaug Eldbjørg Walldén, Ingrid Andenæs Trondstad (barnebarn), Ella Tomine Sunde Andenæs (oldebarn), Finn Schøll og Torjus Andenæs (barnebarn).  Foto: MARTHE BERG

Matcher duken

Schjøll sparer ikke på lovordene om venninnen, som også har fungert som en slags mentor for ham, og beskriver henne som en trendsetter.

– Hun er fantastisk og vital på alle måter. Mosken har alltid vært et fagmenneske, og hun har preget måten vi binder blomster på i dag. Hun har en iver og en vilje, og er beviset på at 100 er det nye 60 sier han. 

Interessen for farger og det estetiske henter hundreåringen også opp i antrekkene sine. 

– Jeg matcher ofte duken, serviettene og blomstene jeg har på bordet. Man kan ikke sitte kledd i svart og hvitt ved mitt bord. Jeg vil få fargene ut til folket! 

Har du sett denne? Dette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av

Hundreåringens råd til dagens foreldre

Walldén har alltid gledet seg over de små øyeblikkene i livet, og tar seg tid til barn, barnebarn og oldebarn. Lekenheten, ungdommeligheten og livsgleden har hun fremdeles i behold, og latteren sitter løst.

– Her sitter jeg og er et oldtidsmenneske. Jeg kan ikke fordype meg i fortiden, det har jeg ikke tid til. Jeg ser alltid fremover og holder meg orientert, forteller hun, og fortsetter:  

– Det hender jeg skvetter litt av mitt eget speilbilde, for jeg føler meg jo ikke så gammel! 

Les mer: Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

GLEDE: Mosken har alltid vært positiv og gledet seg over de små tingene. Det tror datteren Vivianne (t.v.), barnebarnet Ingrid og oldebarnet Ella Tomine har gjort at hun holder seg så sprek.  Foto: MARTHE BERG

– Hvilke råd vil du gi til småbarnsforeldre i dag? 

– Det gjelder vel i dag som før i tiden å skape en trygg ramme hjemme som gjør en i stand til å takle en travel hverdag. Man må forsøke å skape oaser med hjemmehygge i hverdagen slik at familien kan blomstre, sier hun.

– Hva er ditt beste tips for å holde deg i form? 

– Jeg har alltid vært aktiv, spiser masse grønt, har aldri drukket alkohol og bruker enhver anledning til å trimme, sier hun, og slenger beina opp på sofaen for å demonstrere både knebøy og armløft. 

– Hva ser du frem til i dag? 

– Jeg ser frem til livet! Jag vill tacka livet som gett mig så mycket, sier hun, og siterer folkesangeren Violeta Parras sang med samme navn, oversatt av finske Arja Saijonmaa. 

Les også: Hvilket kjæledyr burde familien velge?