Trebarnsmoren er åpen om sin egen fobi for edderkopper på bloggen sin. Forfatteren beskriver sin frykt for den lille skapningen som en syver, på en skala fra én til ti, mens mannen Sven Inge Henningsen (38) beskriver sin edderkoppfrykt som en soleklar tier. 

Selv om både hun og ektemannen selv er livredde, er Kristine opptatt av at hun ikke skal overføre fobiene sine til sønnene Mikael (9), Sebastian (8) og Liam (6). 

– Jeg prøver å ikke smitte barna. Jeg er jo redd for nesten alt, og har flyskrekk, heisskrekk og klaustrofobi også, forteller Kristine til Familieliv. 

Har du lest denne? Disse tingene er barna våre mest redde for

Fikk panikk sammen med sønnen

Hun presiserer at det imidlertid ikke er snakk om så alvorlige fobier at hun er veldig plaget av det i hverdagen. 

I dag bor hun og familien i Malaga i Spania, og flyr jevnlig hjem til Norge. Da sørger hun for at ektemannen prater med barna under lettingen og landingen, for å ta oppmerksomheten bort fra at hun er engstelig. 

Les merEkspert om mørkeredde barn: – Ingen god strategi å forklare at det ikke er farlig

– Min mor har alltid sagt at selv om du blir redd, klarer du å holde deg rolig for barnas skyld. Det har jeg motbevist, erkjenner hun lattermildt, og fortsetter: 

– Angst og uro er ikke rasjonelt. Jeg ble stående fast i heisen med sønnen min på ni år, og fikk helt panikk. Jeg dundret på døren og trodde vi skulle dø. Nå er han også redd for heiser, selv om jeg har prøvd å fortelle han at det ikke er farlig, sukker hun. 

Lest denneHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn 

Kristine forklarer at hun prøver å ha litt humor rundt sin egen frykt. På den måten er det enklere å fortelle barna at de ikke har noe å frykte, og at det bare er mamma som er litt tåpelig.  

–  Jeg vil ikke være en engstelig mor, og jeg er opptatt av at barna mine ikke skal være redde, så jeg prøver å skjule min egen frykt. Det har fungert ganske bra. De er uredde og klarer seg stort sett selv. Livet blir enklere når du slipper å være unødvendig redd, sier hun. 

Sliter du med våkenetter? Her er ekspertenes beste søvntips 

HUMOR: Mamma Kristine forsøker å ufarliggjøre sine egne fobier ved å tulle litt med dem, slik at sønnene Sebastian (8) (t.v.), Liam (6) og Mikael (9) ikke skal ta etter henne. Her også sammen med ektemannen Sven Inge Henningsen. Foto: PRIVAT 

Trener opp sønnene 

For en stund siden oppdaget 41-åringen - som kaller seg for antisupermamma - at hun kunne få barna til å ta seg av de ekle edderkoppene som hverken hun eller ektemannen orker tanken på å nærme seg. Sven Inge gikk nemlig og gjemte seg, og var ikke til særlig hjelp da det dukket opp en edderkopp på Mikaels rom. 

Sett denneDette kan du gjøre for å hjelpe barnet med en fobi

– Jeg så mitt snitt til å lære opp guttene. Jeg tok for meg de to eldste og sa til dem at de nå skulle lære å bli menn. Jeg sa at menn fjerner edderkopper fra huset, fordi edderkopper liker seg best ute, så nå måtte de øve, ler hun. 

Les også: Studie: Mors alder kan påvirke barnet

Kvalm og med hjertebank sto Kristine på sidelinjen og forsøkte å holde masken, mens guttene litt usikre skjøv en stol inntil veggen for å nå opp til den lille, ubudne gjesten. 

En av sønnene begynte etter hvert å ane ugler i mosen, og spurte om moren var redd for edderkoppen, og hvorfor hun ikke bare kunne ta den bort selv. 

– Jeg sa til dem at jeg selvsagt ikke er redd, for de finnes jo ikke farlige. Jeg fortalte at jeg har gjort det mange ganger før, så nå var det deres tur til å prøve, sier hun lurt. 

Så du dennePsykolog: - En negativ utvikling at vi gir barn mindre og mindre ansvar