Mange barn og unge er i dag daglige brukere av TV- og dataspill, og bare i løpet av 2016 er det ventet minst 326 nye spill på markedet, ifølge nettstedet Gameinformer

En studie gjennomført av Universitetet i California San Francisco viser at hele 42 prosent av spillene i undersøkelsen inneholdt karakterer som enten røyket sigaretter, sigar, e-sigaretter eller tilsvarende, eller som refererte til noe av dette, skriver CNN

Av disse spillene var det kun åtte prosent som opplyste at de inneholder tobakk-referanser. 

Fått med deg denne? Ungdom bruker ni timer om dagen på multimedia

Ukjent påvirkningskraft 

Det finnes rikelig med forskning som hevder at barn blir påvirket av å se folk røyke sigaretter på film, men vi vet mye mindre om hvilken effekt de har av å se tilsvarende bilder på TV- og dataspill. 

Professor ved Universitetet i Pittsburgh, Brian A. Primack frykter spillene har enda større innflytelse enn filmer. 

– Påvirkningskraften til videospill kan være enda større, både på grunn av gjentagende eksponering ved å spille flere ganger, og på grunn av videospillenes svært personlige og deltagende natur, sier han, ifølge CNN.  

Flere eksperter mener røykingen fremstilles som kul og «bad ass», og påpeker at det gjerne er ledende og sterke karakterer i spillene som blir sett med en sigarett i munnviken. 

Har du lest denne? Lege: Alle smarttelefoner bør ha «sovemodus»

Observer og snakk med barna

Administrerende direktør i anti-tobakksorganisasjonen Truth Initiative, Robin Koval, stiller seg undrende til bruken av tobakk i videospill for barn.

– Mange unge liker ikke røyking. Jeg tror ikke majoriteten av barn ville sagt «putt mer tobakk i disse spillene, for det liker vi veldig godt». Jeg er ganske overrasket. Hvorfor designes ikke spillene heller for å reflektere unge menneskers tanker? Sier han til avisen.

Om tobakkselskapene betaler de store spillprodusentene for å reklamere for sigarettene deres i spillene er ifølge CNN ikke offentlig kjent. 

Koval oppfordrer foreldre til å ta del i barnas spilling, og observere og snakke med dem om innholdet. 

Les merHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn