WHO peker i en ny rapport på at overvekt blant barn er sterkt økende i land med lav og middels inntekt, skriver Los Angeles Times

Ifølge organisasjonen er antallet overvektige barn under fem år ventet å stige ytterligere, fra 41 millioner til 70 millioner på verdensbasis de neste ti årene. 

I rapporten som ble lagt frem tidligere denne måneden går det frem at antallet overvektige barn steg fra 4,8 prosent til 6,1 prosent mellom 1990 og 2014. I land med lav eller middels inntekt er overvekt blant småbarn femdoblet i samme periode, fra 7,5 millioner til 15,5 millioner barn, skriver avisen. 

Så du denneNy forskning: Overvektige menn har større sjanse for å få store barn

Usunn mat og drikke 

Mens nærmere halvparten av alle overvektige barn bor i Asia, bor rundt 25 prosent i Afrika. Det er ifølge kommisjonen, som har brukt to år på rapporten, en skremmende utvikling.       

«Det er velkjent at inntaket av sukkerholdig drikke har sammenheng med økt risiko for fedme», heter det i rapporten. Videre peker forskerne på at familier med lav inntekt har større sjanse for å bli overvektige fordi de er mer vare for prisendringer og brus og andre søte drikker er forholdsvis billig de fleste steder. 

Ler mer: Skal du gi barna kosttilskudd? 

WHO mener løsningen på problemet ligger på et politisk nivå, og oppfordrer myndighetene til å vurdere økte skatter og avgifter på produkter som inneholder mye sukker eller fett. De ber også skoler, sportsarrangementer og kinoer om å begrense barns eksponering for markedsføring av usunn mat og drikke, samt at det settes av mer tid til fysisk aktivitet i skolen. 

I 2012 ble det solgt brus for rundt 532 milliarder dollar på verdensbasis, noe som tilsvarer den svimlende sum av drøye 4,6 billioner norske kroner - 40 prosent av dette fra de amerikanske gigantene Coca Cola og Pepsi. 

Les også: Slet med spiseforstyrrelse i 13 år: – Trodde ikke jeg kunne bli gravid

Økende i problem i Norge

I Norge har imidlertid tendensen vært nedadgående de siste ti årene, og sukkerholdig drikke har i stadig større grad fått konkurranse fra sukkerfri og kunstig søtet brus, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen. 

Likevel drikker nordmenn fremdeles for mye brus i forhold til hva som er anbefalt, og i 2014 helte vi nedpå 282 millioner liter sukkerbrus og 193 millioner liter lettbrus, ifølge tall hentet fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. 

Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

En undersøkelse gjennomført av University of Washington i 2014 viste at 53 prosent av nordmenn er overvektige, og at problemet er økende. Samtidig så man at problemet også økte blant barn, og at hver femte gutt og hver sjette jente sliter med fedme og overvekt. 

Familieliv har tidligere skrevet om at barn som vokser opp uten hage har større sjanse for å bli overvektige. Forskning viser også at foreldrenes utdanningsnivå kan spille inn. 

Lest denneForskning: Barn uten hage har større risiko for å bli fete