– Vi oppbevarer altfor mye i gangen. Et lurt tips er derfor å gå gjennom alt jevnlig. Ytterklær dere bruker sjelden trenger ikke henge der. Det er også lurt å rydde bort etter sesong, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Å fokusere på praktisk oppbevaring og nok knagger er lurt. Spesielt i små ganger. Owren mener vi bør motstå fristelsen til å plassere en kommode i entreen.

– Min erfaring er at det fort havner mye rot oppi den. Invester heller i en god sittebenk med plass til oppbevaring, råder hun.

Har du lest denne? Slik fikk firebarnsmor Stina orden i kaoset hjemme

Et tips er å la ungene ha hver sin kurv til luer, votter og tynne ytterklær som fleece. Disse kan gjerne fargekodes slik at det blir lett for barna å finne klærne sine.

Praktisk hyllesystem

Owren får støtte av interiørkonsulent og boligfotograf Pia Håkonsen.

– Fargekoding er både dekorativt og funksjonelt. Det går også an å klistre et bilde av familiemedlemmene på utsiden, tipser hun.

Pia er også småbarnsmor. I gangen hjemme er klærne til barna derfor lett tilgjengelig.

– Vi har hengt opp en knaggrekke i deres høyde. Der har de sykkelhjelmer, barnehagesekker og hverdagsjakker. På den måten legger vi til rette for at de kan henge opp jakkene sine selv, sier hun.

Interiørkonsulenten anbefaler folk med litt størrelse på gangen,  å investere i en skyvedørsgarderobe eller et garderobeskap. Gjerne med et praktisk hyllesystem på innsiden. Kurvene kan være gjennomsiktige slik at innholdet synes. Det bør være godt med heng og plass til sko. Hun anbefaler også en sittebenk.

Har du lest denne? Ni gode tips til å rydde opp i kaoset hjemme 

– Hvis gangen er vanskelig å innrede, kan man få en møbelsnekker til å lage den. Det trenger ikke være så dyrt. Mange bruker også Ikeas kjøkkenskrog. De kan benyttes som sittebenk eller som skap høyt oppe på veggen, tipser Håkonsen.

VÆR NAKEN: Interiørkonsulent Pia Håkonsen har sansen for farger og artige detaljer. Hennes egen fargerike gang har blant annet en morsom vegglampe som stjeler oppmerksomheten.  Foto: PIA HÅKONSEN 

Utnytt takhøyden

Bjørg Owren mener skoskap er smart og plassbesparende. De bygger lite ut fra veggen.

–Et høyt skoskap rommer mye, og er praktisk hvis gulvarealet er lite. Oppå skapet kan man legge fra seg bilnøkler, post og mobiltelefon, sier Owren.

Hva er dine beste tips til folk med liten gang?

– Å utnytte takhøyden er smart. Skap bør gå helt opp til taket. Gjør de ikke det kan man feste en hylle høyt oppe på veggen. Der kan man ha kurver oppå og knagger under. Et speil øker også romfølelsen. God belysning er også viktig, sier Owren og påpeker at skyvedører er smartere og mer plassbesparende enn vanlige skapdører.

Pia Håkonsen mener mange glemmer at gangen er det første som møter besøkende. Det er den som skaper førsteinntrykket. Derfor kan det være fint å gjøre litt ut av det rommet også. Selv er hun veldig glad i interiør med humor og farge.

Kule knaggrekker

– Jeg liker ting som får folk til å dra på smilebåndet. Vi har for eksempel malt trappegelenderet rosa. Det er årets farge neste år, så vi var heldige med den, sier Håkonsen og smiler.

Et lurt tips for å gjøre entreen sprekere, er å investere i en kul knaggrekke.

– Det finnes mange norskproduserte, lekre knaggrekker. De er praktiske, men kan også fungere som et dekorelement. I en liten gang, bør det du dekorerer med ha en funksjon i tillegg, sier Pia Håkonsen.

Bjørg Owren tipser også om å bruke farger. Hva med å male døren inn til toalettet i en annen farge?

– Hvis det er flere dører ut fra gangen, kan det være et smart og morsomt grep. Når du har gjester på besøk kan du si «Det er den gule døra», når de spør hvor doen er. Da slipper du også at de forviller seg ned  kjellertrappa eller inn på vaskerommet, sier Bjørg Owren.