– Vi har lørdagsgodt vi også. Vårt lørdagsgodt og mine desserter er bare litt annerledes. Noen ganger koser vi oss på hverdager i tillegg. Når desserten er sunn og næringsrik kan den jo også spises oftere. 

Sara Chacko (43) er forfatter av flere mat- og helsebøker, blogger og kostholdsveileder. Hun er også mamma til Zoë (12) og Neo (10). Og de får aldri vanlig godteri av mamma. I alle fall ikke godteri med tilsatt raffinert, hvitt sukker. Men kose seg på lørdager, det gjør de, for da står mammas hjemmelagde godis på menyen.

Les også: Visste du dette om sukkerforbruket til barn? 

Tilsetter næring 

– Vi spiser ofte min hjemmelagde sjokolade med råkakao og kokosblomstsukker og masse sunt fett, eller en supersmoothie. Vi kaller den dessertsmoothie, med mengder av deilige bær og frukt. Den heller jeg også gjerne litt ekstra, gode fettsyrer i, forteller Sara. Jeg prøver å alltid tilsette mest mulig næring når jeg ser muligheten. Bare fordi det er en dessert eller godteri betyr jo ikke det at man må la være å tilsette næringsrike ingredienser. Så lenge du sørger for at det smaker godt, sier hun. 

Sett denne? Så mye godteri kan barna spise 

Familieliv har tidligere skrevet at barn får i seg rundt 30 kilo sukker i løpet av ett år. Flere eksperter mener at foreldre bør kutte ned på blant annet brus. Saken kan du lese her. 

Ellers har hun tre grunnregler for barnas kosthold:

– Jeg kjøper ikke godteri med vanlig hvitt sukker, og ikke brus. Jeg prøver også å inkludere mest mulig supermat, økologiske og lokalproduserte matvarer, så langt det lar seg gjøre.

Har du lest denne? Dette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av

Når det er bursdag, serverer Sara punsj med juicer og frosne bær. Det elsker alle barn. De liker også muffinsene med økologiske ingredienser og grove kornsorter, og pavlovaen. Med masse deilig økologisk krem og råkakao på.

God helse uten hvitt sukker

– Jeg har selv et kosthold der jeg har unngått raffinert, hvitt sukker i over ti år, og har sett resultater av det på min egen helse, forteller hun.

– Derfor ble det også etterhvert naturlig å velge det samme for barna mine. For raffinert, hvitt sukker gir oss absolutt ingenting annet enn energi blottet for nyttige næringsstoffer. I tillegg tapper også sukker kroppen vår blant annet for mineraler, og skaper ubalanse i tarmen. I et moderne kosthold der vi allerede mangler viktige næringsstoffer, er det ingen grunn til å gi plass for sukker, mener Sara.

Har du lest denne? I denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgene! 

NAM: På lørdagskvelden kan barna kose seg med mammas hjemmelagde smoothie.  Foto: ROBERT EIK 

Hun synes at hun har klart å skape en god balanse for barna. De blir aldri nektet å spise godteri med sukker når de for eksempel er i bursdag eller får lørdagsgodt hos andre, men bursdag og lørdag hos mamma er derimot litt annerledes.

– For meg handler det ikke om å nekte barna mine å spise godteri. Det handler heller om å tilby dem noe som er både godt og næringsrikt. 

Har du lest denneBør jeg som pappa sette ned foten?

– Jeg kan ikke kontrollere alt hele tiden, men det viktige for meg er at de har lyst på det jeg lager til dem, og at de syns det er stas og smaker godt. Et av knepene mine er å involvere dem i matlagingen. Jeg vil at de skal være bevisste og få et forhold til maten de spiser. Det er mye viktige for meg enn å ha regler bare for å ha dem. Maten må også se god ut. Det må ikke være sånn at det som er sunt er kjedelig og trist.

– Når jeg involverer dem i matlagingen skaper jeg en bevissthet som jeg tror de vil ta med seg senere, og det handler om mer enn kosthold. Det handler også om bevissthet rundt miljø, helse og økonomi. Å formidle dette og være så konsekvent som mulig, skaper også en trygghet, og da blir det ikke så rart å velge alternativt heller.