I følge Verdens Helseorganisasjon får barn i seg 30 kilo sukker i året, og 20 kilo av disse kommer fra godteri og leskedrikker. Norge er også et av de landene i verden der vi drikker mest sukkerholdige leskedrikker, og brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kostholdet vårt.

– Jeg tror mye av inntaket av sukker og godteri er ubevisst. Norge er et av landene med høyest bruskonsum i Europa, inkludert lettbrus, og vi serverer gjerne brus til middag flere ganger i uka. Mye fordi voksne selv drikker det og ikke tenker over hvor skadelig det er for barna våre, sier Margit Vea. 

Har du fått med deg denne? Får aldri «vanlig» godteri av mamma 

Kjøreregler 

Vea er utdannet innen ernæring og holder kurs for foreldre og barnehager om barn og kosthold. Hun mener det er viktig at vi har forventninger til lørdagskosen, uten at det nødvendigvis betyr at vi skal fråtse i godteri og sukker.

– Jeg tror det er lurt å tenke lørdagskos heller enn lørdagsgodt, for selvsagt skal vi kose oss, sier hun. 

Vea mener voksne kan bli mer tydelig på hva som er nok godteri, og lage noen kjørelegler. Reglene kan for eksempel inneholde at man ikke skal drikke brus til middag, eller som tørstedrikk. 

Har du sett denneI denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgen

–  Brus kan vi ha til kos av og til, eller bedre, bruke naturlige drikker som saft av frukt og bær og juice, anbefaler hun.

– Hvis lørdagskosen innebærer litt mer enn bare denne svære godteposen, får kosen også en ekstra dimensjon. Å lage god mat sammen gir mening, og lager vi den med ekte og naturlige råvarer, blir det også noe mer enn bare sukker og syntetiske stoffer kroppen vår ikke trenger, sier hun. 

Har du lest denne? Visste du dette om barna sukkerforbruk? 

LAG NOE SAMMEN: Kristine Ilstad står bak Norges største bakeblogg. Hun ser helst at vi dropper godteposen og heller lager noe godt sammen på lørdager.  Foto: PRIVAT

Dropp e-stoffene

Vea får støtte av Kristine Ilstad, som står bak en av Norges mest leste bakeblogger, «Det søte liv».

Ilstad er ikke redd for å bruke sukker i sin hverdag, men anbefaler foreldre som har tatt et valg om å gi barna sukker, at de holder seg til lørdagskos som innebærer litt mer enn en ferdig kjøpt godtepose.

Har du lest denne? Dette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av

– Hvis man først velger å la barna få spise sukkerholdig godteri, så mener jeg det er mye bedre å gi dem litt hjemmelaget kake eller godteri basert på naturlige ingredienser, heller enn kjøpt godteri som er full av kunstige e-stoffer. Det er dessuten en veldig hyggelig aktivitet for barn å få være med på å lage selv, og så kan de få gleden av å smake på det de har laget etterpå. Dette gir barna både positivt samvær med voksne og lærer dem hvor gøy det er å skape noe godt på kjøkkenet selv, oppfordrer Kristine.

Familieliv har tidligere fortalt historien om familien Chacko, hvor moren Sara ikke gir barna «vanlig» godteri med sukker, da hun lager all lørdagkos selv. Les hele saken her: 

NAM: Lørdagene hjemme hos Sara, Zoë og Neo er ikke som alle andre lørdager. Den er nemlig sukkerfri!  Foto: Robert Eik 

Kos er mer enn sukker

Vea mener at foreldre bør gjøre lørdagsgodteri til noe mer enn bare godteri og brus. 

Lest denne? De beste måtene å stresse ned

– Hvis vi tar oss tid til å lage noe sammen når vi skal kose oss, og bruke gode råvarer, får vi mer ut av lørdagskosen. Ikke bare ernæringsmessig, men også gjennom felleskapet i å lage noe sammen. De fleste har et naturlig behov for noe søtt fra vi er babyer, og det skal vi også unne oss, men kanskje er det lurt å tenke litt over hvilken form kosen skal ha. Tar vi barna med på matlagingen og lager en deilig kake sammen, med bær og frukt og masse deilige naturlige råvarer, får de et annet forhold til kosen, mener hun.

Vea mener ikke at vi nødvendigvis må si nei til sukker og godteri, men tror at vi kan få mye mer ut av det om vi tar noen gode, bevisste valg.

– Når vi bruker naturlige råvarer lærer barna å kjenne igjen ekte, gode smaker, og etter hvert er det også det som blir preferansen, da trenger de ikke så mye sukker og blir fornøyd med mindre, tror Vea.

Husk på dette: 

** Det er vanskelig å ha kontroll på alt barna spiser eller får servert, men vi kan ha kontrollen hjemme.

** Lag noe sammen med ekte råvarer og gode smaker. Det gir en ekstra dimensjon og forventninger.

** Skal du først velge godteri, er det lurt å velge de uten syntetisk produserte tilsetningsstoffer og mye sukker, men med naturlige smaker fra frukt og bær.

** Kjøp kvalitet og heller litt mindre, heller enn å pøse på med mengder.

** Ta barna med på matlaging. Plukk bær sammen og lag noe av det. Gjør barna bevisst på gode fellesopplevelser og naturlige råvarer med gode smaker i matlagingen.

(Kilde: Ernæringsfysiolog Margit Vea)