– Hadde jeg tatt grep og ryddet opp i økonomien tidligere, kunne jeg spart mye penger, forteller han. 

Da David møtte kjæresten Elena i 2009, la han ikke skjul på at han hadde økonomiske problemer. Han hadde syv kredittkort og hadde for lengst mistet oversikten over hvor mye han skyldte. 

Har du sett denne? Disse rådene bør du følge for å få kontroll over økonomien. Saken kan du lese her. 

Det var ikke det at Daniel kjøpte seg dyre luksusartikler, forteller han. Pengene gikk som oftest til vanlig forbruk, men på et tidspunkt innså han at han hadde problemer. I 2009 mistet jobben, og sitasjonen tilspisset seg. Og bare halvannet år senere gikk leiligheten på tvangssalg. 

Motet sviktet 

– Hver dag sa jeg til meg selv at «i morgen skal jeg ordne opp». Men hver dag sviktet motet. 

I 2012 tok han endelig grep og meldte seg på TV-programmet Luksusfellen, som ar hjulpet flere nordmenn ut av økonomiske kriser. 

Har du lest denne? Ekspert om barn og bankkort: - Barns utsatt for mobbing kan bli presset til å kjøpe seg venner

David, som ikke ante hvor stor gjelden hadde vokst, fikk tallene svart på hvitt. Han skyldte sine kreditorer over 900.000 kroner til sammen.

– Det var egentlig mindre enn jeg hadde fryktet. Men det er selvfølgelig veldig mye penger.  

– Hadde jeg tatt grep før ville jeg spart mye, sier han i dag. 

PLANLEGGING: David forteller at etter han fikk hjelp til å rette opp i økonomien tenker han seg om to ganger før han drar kortet.  Foto: Robert Eik 

Satte opp budsjett 

David fikk en frivillig gjeldsordning som han fremdeles betaler på. Kreditorer gikk med på å fryse rentene og David fikk en nedbetalingsplan som han har fulgt siden. I dag har han betalt en tredjedel av hva han skylder. Han fikk også hjelp til å sette opp budsjett, noe som gjorde økonomien langt mer oversiktlig. 

Lest denneDette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av

I dag er David og Elena blitt foreldre til lille Erlend Aleksander (2 mnd). David er også tilbake i fast jobb. 

Paret har lært seg å planlegge økonomien. 

– I dag tenker jeg meg om før jeg kjøper noe. Det er både lettere og vanskeligere enn jeg trodde. Noen ganger er det vanskelig å motstå fristelser. Men det er enkelt å holde oversikten så lenge man følger med på forbruket, sier David.