VG Familieliv publiserte denne uken en liste med ti ting småbarnsforeldre ofte får dårlig samvittighet for, men som egentlig ikke er så farlig for barna. 

Hele listen kan du lese her 

Helt greit med Toro tomatsuppe

En som kjenner seg igjen i listen er Marte Friand-Anda (39). Hun sjonglerer livet som frilansjournalist, blogger og småbarnsmor. Med årene har hun lært seg at det ikke er noe vits å ha dårlig samvittighet for ting som ikke blir gjort. 

Har du lest denneDe beste måtene å stresse ned

– Jeg har sluttet å ha dårlig samvittighet for alt jeg ikke rekker, eller gidder, i hjemmet, sier Marte.

– Som å rydde, vaske, støvsuge, vaske klær, pusse opp og lage sunn mat fra bunnen hver dag. Her hos oss lever vi helt fint med litt støv i krokene, sofaputer hulter til bulter, leker på spisebordet, Toro tomatsuppe og to forskjellige sokker fordi jeg aldri klarer å være ajour med klesvasken.

Lest denne: Rett lek med barna - alder for alder

Barna har godt av å kjede seg litt

En annen ting Marte ikke får dårlig samvittighet over, er at hun ikke leker med barna Rasmus (6) og Pernille (4) hele tiden.

Kjenner du deg igjenTi vanlige bekymringer for kommende pappaer 

– Jeg får ikke dårlig samvittighet for at jeg ikke gidder å se på barna hele tiden. Eller sitte på gulvet og leke med dem. Jeg syns det er så kjedelig å leke med dukker og superhelter, sier hun. 

Barna har godt av å kjede seg litt, mener Marte. Hun kjenner igjen punktet om at det kan være deilig med barnefri av og til. 

MODERNE BARNEVAKT? Hvis Marte trenger en pause, har hun ikke noe i mot å la barna kose seg med iPaden eller TVen mens hun hviler.  Foto: Privat

– iPad, mobiltelefon, tv og andre skjermer er fantastisk barnevakt når man er sliten eller trenger kopp varm kaffe i fred og ro, ta en dusj, svare på noen mail eller bare få tenke i fred, sier Marte. Hun legger til:

– Er det forresten mulig å overleve med barn uten å bruke tomme trusler? Det er sikkert ikke så pedagogisk korrekt. Men hey, såpass tåler de!

Dårlig samvittighet når hun er «monstermamma»

Så, har denne dama aldri dårlig samvittighet?

– Jo. Det jeg kan få dårlig samvittighet for er de dagene der jeg er i et skikkelig råttent humør, og rett og slett er en skikkelig monstermamma som kjefter og roper for alt og ingenting, sier hun.

Marte forteller at barna ofte reagere med å bli enda mer masete og kranglete når hun er i dårlig humør. Hele familien havner i en ond og lite hyggelig sirkel.

Lest denne? Ekspert om norske småbarnsforeldre: - Alle har dårlig samvittighet 

På slike dager kommer den dårlige samvittigheten snikende når barna endelig er i seng. 

– Da blir jeg ofte sittende i sofaen med svart samvittighet, og tenke at jeg er verdens dårligste mamma. Da må jeg gå inn på soverommet deres, stryke de over håret, kysse de på panna og hviske i ørene deres at jeg er så glad i dem.