Ifølge studien, gjennomført av en gruppe forskere ved Universitetet i København, har blivende fedres helse større innvirkning på fosteret enn tidligere antatt. 

Funnene deres viser blant annet at overvektige menn har større sjanse for å få overvektige barn. Grunnen er at fedre viderefører genetisk arvelig materiale til barna gjennom mannlige kjønnsceller.

– Det er kjent at kvinner som er gravide skal ta vare på seg selv, ikke drikke alkohol og holde seg unna visse typer mat. Men hvis studien vår er riktig, burde disse rådene rettes mot menn også, sier forskningsleder Dr. Romain Barres.  

Har du lest denne? Den beste måten å stresse ned på

Arvemateriale varierte hos tynne og tykke menn

Forskerne ved Universitetet i København undersøkte sædcellene til tretten normalvektige og ti overvektige menn. Studien fant at arvematerialet varierte hos de forskjellige, avhengig av kroppsstørrelse og livsstil. Spesielt komponentene som gikk på hjernefunksjon og utvikling hos barnet variert.

– Vår forskning indikerer at rådene menn får før de blir fedre bør endres, sier Barres.

Han legger til at kvinner får spesifikke helseråd før og under en graviditet. Kanskje burde det gjelde menn også?

Lest denneForskning: Barn uten hage har større risiko for å bli fete

– Beskjeden til menn bør være at de må ta vare på seg selv før de får barn, konkluderer Barres. 

Professor i andrologi ved Sheffield universitet i England, Allan Pacey, sier til avisen The Independent at studiet er interessant. 

– Denne studien beviser teorien om at noen karaktertrekk fra far kan videreføres til barna via mannlig kjønnsceller.