Siden har hun ikke fått en eneste innpakket gave til jul. I stedet ønsker kvinnen fra Oslo seg ting som ikke kan kjøpes for penger.

Julegaver var viktig for meg da jeg var barn, men nå kan jeg selv kjøpe meg ting jeg ønsker meg eller trenger. Det jeg helst vil ha fra andre, og gi til andre, er ting som ikke kan kjøpes, nemlig tid og opplevelser vi kan ha sammen, sier Hammerstrøm til VG-Familieliv.

Har du sett denne? Tips til alternative julegaver - for store og små

Fikk med familien på pakkefri jul

bloggen sin beskriver Maria avgjørelsen om å slutte med julegaver for fem år siden slik: 

«Jeg hadde fått nok, rett og slett. Gaver var ikke noe gøy lenger. Det var ingenting jeg ønsket meg – jeg har det jeg trenger og jeg har det bra».

Siden den gang har Maria lest i en bok eller slappet av med musikk mens resten av familien pakket opp gavene sine. I fjor fikk hun også med seg resten av familien på en gavefri jul. 

Har du lest denneSmåbarnsmor sier nei til kjøpshysteri

I stedet for å kjøpe pakker til hverandre, ga de penger til et veldedig formål av eget ønske. På tidspunktet da familien vanligvis ville vært langt nede i pakkehaugen på julaften, satt de i stedet å fortalte hverandre hvem de hadde støttet og hvorfor. 

– Det var en fin idé og nå har vi prøvd det, men familien vender tilbake til julegaver i år, ettersom savnet var stort for noen, sier hun.

Husker du disse juletradisjonene? Slik har de forandret seg

Maria legger til at familien fortsatt gir penger til veldedighet gjennom året, selv om de har innført julegaver igjen. 

– Jeg skjønner at det blir rart uten gaver.  Gaver er symbolsk for julen, og det er slik vi har hatt det i alle år. 

– Til og med jeg som ikke har vært med på julegavekjøret de siste fem årene syns det var rart uten julegaver i huset. Gavene under treet skaper en viss atmosfære, og det ble så bart uten.

LES OGSÅ: Ekspert om kjøpepress og juleball: - Oppmuntre barna til å ikke bruke så mye

Viktigst å være sammen i julen

Selv om resten av familien har vendt tilbake til de tradisjonelle julegavene, forteller Hammerstrøm at de bruker mindre penger på gaver nå enn før. 

– I julen er familien sammen, og det er det viktigste. Det er man selvfølgelig med gaver også, så der tenker jeg at miljøaspektet kommer inn. Motivasjonen bak å gi til veldedighet, i stedet for å kjøpe gaver, var at julaften kunne handle om å gi til det store fellesskapet, slik at alle kan få det litt bedre, sier Hammerstrøm. 

– Vi i Norge har det så bra, og derfor føles det feil å bruke så mye penger på julegaver til hverandre når det er andre som hadde trengt det mer.

Ekspert: - Snakk om hva gaver betyr 

Astrid Bjerke, prosjektleder i Framtiden i våre hender, mener det kan være lurt å snakke om viktigheten av julegaver innad i familien. Mange er opptatte av å være gavmilde i julen, men Bjerke tror det fort kan bli for mye.

Har du lest denneSlik forandret Helenes julefeiring seg da hun fikk barn

– Vi gir bort fordi vi liker å gi, men mange ender opp med en hel del man ikke trenger på julaften. Derfor kan det være viktig å snakke om hva man virkelig ønsker seg, og heller få med flere som kan spleise på noe som vil bli brukt, sier Bjerke.

– Man kan også gi ting som reiser, middager og opplevelser. Men husk å  legg føringer for hvor og når, slik at gaven faktisk blir brukt og ikke glemt bort i en skuff.