Det kan være vanskelig å vite hva som skiller alternative og «vanlige» julegave. Mange tenker kanskje at kjøp av geiter med inntekt til veldedige formål er alternative julegaver, men dette er bare et av mange forslag på ekspertenes liste. 

SIFO-forsker Anita Borch er ekspert på julegaver. Hun forteller at det å gi gaver som er litt annerledes blir mer og mer populært. 

– Alternative julegaver er julegaver som bryter med de tradisjonelle måtene å gjøre ting på. De aller fleste gir tradisjonelle julegaver, som vil si ting. Men trenden med alternative julegaver er økende, sier hun til VG Familieliv. 

GIR DU BORT ANNERLEDES GAVER TIL JUL? Del dine tips med VG Familieliv her, eller bruk #smartjul i sosiale medier. 

Gi et gavekort på en tjeneste

Ifølge Borch kan alternative julegaver være kjøp av tjenester, som massasje, frisørtimer og kinobilletter. Men det kan også være gaver med et politisk budskap, der man for eksempel gir støtte for saker som går på miljø og menneskerettigheter. 

– Det kan også være mer personlige tjenester, som at man gir et gavekort på for eksempel trappevask, tur med hunden osv, sier Borch. 

Lest denne? Ekspert om kjøpepress: - Oppmuntre barna til å ikke bruke så mye

Hun legger til at reiser og opplevekser også er alternative gaver. 

– Men det er ikke alltid det mest miljøbevisste alternativet for dem som er opptatt av det. 

Hun får støtte fra Astrid Bjerke, prosjektleder i Framtiden i våre hender. Hun mener også at gavekort på reiser, middager eller tjenester kan være fint å gi bort, men at man som giver bør legge noen føringer på gaven. 

– Husk å  legg føringer som for eksempel hvor og når, slik at gaven faktisk blir løst inn og ikke glemt bort i en skuff, sier hun.

Har du lest denneSmåbarnsmor sier nei til kjøpshysteri

Dette gir vi bort til jul:

I 2012 gjennomførte SIFO en undersøkelse der de spurte folk hva slags gaver de ga året før, forteller Borch. Noen av svarene de fikk var:

52 prosent ga minst en gave med gavekort eller penger.– 23 prosent ga minst en selvlaget gave. – 8 prosent  ga minst en gave som direkte eller indirekte ga penger til veldedighet. – 3 prosent ga minst en tjeneste som vask av hus, barnepass osv.– 16 prosent ga minst et gavekort på tjenester som fysioterapi og frisørbesøk. – 9 prosent ga minst en reise eller flytur. – 20 prosent ga minst en gave med billetter til teater, kino, osv.

SIFO-forsker Borch tror også barn kan bli glad for alternative gaver. Spesielt kino- og teaterbilletter er populært. Det samme er opplevelser og reiser. 

– Men hva er egentlig en gave, og hva symbolisere den?

– En gave viser noen at man setter pris på relasjonen man har med vedkommende. Kutter man plutselig ut å gi noen en gave, kan det så tvil om forholdet og relasjonen. Det kan derfor være lurt å avtale på forhånd dersom man ikke lenger ønsker å gi. En god begrunnelse hører med.

Lest denneBør jeg som pappa sette ned foten? 

Forslag til alternative julegaver:

** Hjemmelaget godteri som konfekt, brente mandler og fløtekarameller. Disse kan du pakke inn med et personlig preg.

** Gavekort på trappevask, klippekort på barnevakttjenester, en romantisk middag eller spaweekend til kjæresten.

** Gi en gave med mening. Se flere eksempler her: https://www.gavermedmening.no/

** Fotoalbum, en poster eller bilde-collage satt samme av forskjellige bilder og skreddersydde fotoprodukter kan være fine, personlige gaver.

** Glad i å strikke? Hva med å gi bort hjemmelagde sokker, luer eller votter? Det setter de fleste pris på.