Det beste trikset er å legge inn litt aktivitet hver dag, mener PT og treningsblogger Camilla Lorentzen. 

– Ta med barna i akebakken, gå en tur med en venninne eller spill squash med en kompis. Hva du gjør er ikke så viktig, så lenge du gjør noe, sier hun til VG Familieliv. 

Hun får støtte fra redaktør for fitnessbloggen.no, et av Norges største nettsteder for treningsentusiaster, Camilla Hoel. Hun mener at en feil mange gjør, er at de kutter ut den treningen og aktiviteten de ellers inkluderer i hverdagen til fordel for å kose seg litt ekstra i desember. 

– For å holde vekten, men også kose seg litt ekstra, så er det siste man bør gjøre å kutte ut treningen og mosjoneringen. Det beste er jo faktisk å bruke juleferien på ekstra aktiviteter med familien, om det bare er felles gåtur eller annen aktivitet, sier hun. 

LES OGSÅ: Ekspert om kjøpepress og juleball: - Oppmuntre barna til å ikke bruke så mye

Vil både slappe av og kose oss ekstra i julen

Lorentzen tror grunnen til at mange legger på seg litt i julen, er at vi nordmenn ofte vil ha både i pose og sekk.

– Vi vil både slappe av og kose oss litt ekstra. Og i ligger det gjerne å spise mer enn man gjør til vanlig, og helst over en lengre periode. 

– Det å nyte julestrømpe, ribbe og riskrem på julaften vil aldri være et problem, men dersom man gjør dette 13 dager til ende kan man fort merke at buksene er litt ekstra tighte den dagen juletreet skal bæres ut.

Lorentzen har gjennom bloggen sin vært opptatt av å fremme normale kvinnekropper. Hun mener mange norske kvinner har tatt kroppshysteriet til for svimlende høyder, og kaller derfor bloggen sin «Fit nok» – med fokus på at hver enkelt må finne ut av hva som funker best for seg selv og sin kropp. 

LES OGSÅStadig yngre barn starter med idrett

Mange sliter med dårlig samvittighet

 – Dårlig samvittighet kommer ofte av at man ikke lever opp til den forventningen man selv har til seg selv, så det første man kan gjøre er å skape realistiske forventninger. I julestria er det kanskje ikke overkommelig å trene 5 dager i uken, så sett deg heller et mål som du vet du kan nå, sier hun. 

Lorentzen sier at det er mange måter man kan gå frem på for ikke å skeie helt ut i julen.

Blant annet kan man legge inn en litt mindre eller sunnere frokost eller lunsj de dagene det skjer noe spesielt på kvelden. 

– Dette betyr på ingen måte at du trenger å gå rundt sulten, understreker hun.

– Velg proteinrike, magre produkter og fyll på med frukt og grønt så vil du se at du kan spise relativt mye selv om målet er å få i seg litt mindre energi. 

Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?

Det er lov å kose seg i julen!

Treningsentusiasten tror folk flest har godt av å legge fra seg sunnhetshysteriet og treningsfokuset i julen. 

– Som alle sier: det er ikke hva du gjør mellom jul og nyttår som betyr noe, men hva du gjør mellom nyttår og jul! 

Lorentzen har i tillegg til tradisjonell julegodis, også laget sunnere alternativer i år. Spesielt en ingrediens har blitt en favoritt. 

– Dadler! Siden det er så søt, og ellers ikke har en veldig distinkt smak, kan man fint bruke denne til å lage for eksempel konfekt.