– Det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg sikkert, sa Pippi Langstrømpe.

Men dessverre – eller heldigvis, alt ettersom – er ikke alle som henne.

For hvem med en baby på vei har vel ikke kjent på følelsen av kanskje ikke å få til alt som kreves eller frykten for ikke å strekke helt til? 

Det amerikanske nettstedet The Bump har en rekke tips og triks for småbarnsforeldre. Der har flere av deres mannlige lesere delt sine bekymringer før den førstefødte ankommer.

Les også: Studie: Sang gjør babyer rolige dobbelt så lenge

Siden mange her hjemme sikkert også kan relatere seg til en del av temaene, gjengir vi listen, hvor psykoterapeut Tammy Gold kommer med forslag og råd til enten mor, far eller begge.

1) Klarer jeg å gjøre alt jeg skal riktig? (Andrew)

Tips til mor: La ham vite at det er greit å ikke kunne alt. Enhver far kan gi barnet sitt omsorg. Vet han ikke hvordan et eller annet fungerer, hjelp ham med å lære, og styr så unna for å gi ham sjansen. Øvelse gjør mester.

2) Jeg frykter at jeg ikke klarer å forsørge familien skikkelig når barnet kommer. (Brian)

Tips til begge: Gjør «hjemmeleksen» for å få en oversikt over hva dere virkelig trenger å bruke. Du kan gjøre et røft overslag, og så sette opp et babybudsjett, som ikke er noe annerledes enn andre budsjetter. Å ha en skriftlig plan kan fjerne en del stress.

3) Jeg er redd for at alt vi gjør kommer til å handle om babyer. (Hendrik)

Tips til begge: Slapp av. Er et sosialt liv viktig for deg, klarer du å få til det enten du har ett barn eller ti. Babyer er overraskende bærbare, og det er heller ikke sikkert at alle de barnløse vennene dine plutselig forsvinner i løse luften.

4) Min største bekymring er at et barn vil tvinge meg til å vokse opp, og jeg må drikke mindre øl og bruke mindre tid på videospill. (Tom)

Tips til far: Ja, livet kommer til å endre seg. Men det er lov å fortsatt ville ha eller trenge litt tid for seg selv. Begge bør komme opp med en ting de trenger, og så kanskje dere kan bytte på å ha «ansvaret» slik at begge får hver sin kveld til noe annet.

Lest denne? Disse tvillingene er speilvendte av hverandre

5) Frykten min er å ikke få nok søvn, fordi det gjør meg gretten. (John)

Tips til begge: Du kommer til å sove igjen, men kanskje ikke helt i starten. I mellomtiden bør man finne en søvnstrategi, sier Gold i artikkelen på The Bump, og foreslår å bytte på ansvaret, og kanskje finnes det en bestemor som gjerne tar en økt i blant. Lag en plan som funker for dere. Dere overlever dette, det gjør alle.

6) At noe er galt med babyen. (Joe)

Tips til begge: Snakk med rådgiveren deres. Få tak i statistikk. Ikke sitt hjemme og vær stresset i stillhet. Det er selvfølgelig ingen garanti, men tallenes tale kan nok hjelpe til med å få den uroen under kontroll.

7) Alt utstyret og rotet som kommer til å være over hele huset. (Nate)

Tips til far: Det finnes ikke noe monster som kommer til huset ditt og kjører over deg, sier Gold med en latter. Lag en felles plan hvis det er viktig for deg å holde orden. Man kan også dele opp huset i barnevennlige og ikke barnevennlige soner.

8) Å ikke være en god far. Jeg vet hvordan det er å ikke ha en far, og jeg vil ikke videreføre det. (Zac)

Tips til far: Veldig mange fedre vil enten prøve å kopiere sin far – eller forsøke det helt motsatte. Snakk om det og vær åpen. De gode nyhetene her, er at du ikke er faren din. Du er bare deg selv, og kan bli akkurat den typen far du selv vil.

Har du lest denne? Slik håndterer du søsken som krangler

9) Jeg deployerer (utenlandsoppdrag i mililtæret) for ett år, og er redd for at barnet mitt ikke vil kjenne meg igjen eller vil gråte når jeg holder henne når jeg kommer hjem. (Dan).

Tips til mor: Det er neppe like mange med samme problemstilling i Norge, men det kan finnes tilfeller der man likevel er borte over lengre tid. Noen av tipsene til Gold i de tilfellene, er for eksempel en daglig telefonsamtale eller en videohilsen om det lar seg gjøre, eller å si natta til pappa på et bilde hver kveld. Selv om barnet ikke har møtt pappa, men ser ham hver kveld, vil det ha kjennskap til ham, sier Gold i artikkelen.

10) Å ikke klare å roe ned babyen når den gråter. (Tony)

Tips til mor: Vær forberedt på å hjelpe ham med å knytte bånd i begynnelsen. – Det er en mors jobb å ikke ta barnet ut av fars armer når det gråter, men å gjøre det motsatte. Fremskynd prosessen der de knytter bånd. En nybakt far kan føle seg hjelpesløs en stund, men det vil ikke ta lang tid før han har stålkontroll, mener psykoterapeuten.