– Fra barna var tre år har jeg laget pakkekalender, men i fjor innså jeg at jeg brukte altfor mye tid og penger på smågaver til barna hver eneste dag frem mot julaften.

Pakkene barna fikk i kalenderen var ikke spesielt store eller dyre, men det var det totale beløpet som fikk småbarnsmoren til å tenke seg om, forteller hun. 

– Jeg kjøpte kun praktiske ting som de trengte, men totalsummen ble rett og slett for stor. Og jeg tenkte at jeg ikke lenger ønsket å være endel av det kjøpe- og gavepresset som er i dag. 

Lest denneBør jeg som pappa sette ned foten?

Gleder seg på andres vegne 

Jeanette innførte derfor familiekalender. En kalender hvor hele familien på rundgang åpner små-pakker, hvor barna lærer å glede seg på mor, far eller søskens vegne. 

– Vi har også puttet inn diverse familieaktiviteter enkelte av dagene. 

Hun får støtte av barnepsykolog professor Willy Tore Mørch, som i en årrekke har advart foreldre mot den tradisjonelle pakkekalenderen. 

Har du fått med deg denneEkspert om barn som er redde for mørket: – Ingen god strategi å forklare at det ikke er farlig

– Blir for mye gaver 

– Det viktigste for barna i julen er at mor og far er tilstede og at det kommer noen gaver under treet på julaften. Tradisjonelle pakkekalendere kan foreldrene bare droppe, sier han. 

– Det blir rett og slett for mye gaver. Man tar bort noe av gleden som kommer på julaften, sier han. 

Aktivitetskalender 

Barnepsykologen foreslår derfor alternative kalendergaver, slik som familien til Jeanette har innført. 

– Lag små lapper som barna skal åpne hver dag. En dag kan det stå at man skal gå en tur på kino, en annen dag kan det stå at man skal gå en tur eller bygge en snøhule. Det trenger ikke være så stort eller koste så mye penger, men med en slik kalender teller man ned dagene til julaften sammen, og familien får god tid med hverandre.

bloggen sin reflekterer Jeanette hvordan kalenderen har blitt et av de viktigste symbolene på advendt, men at for foreldrene, skaper pakkekalenderen ofte mer hodebry enn kos. 

– Det har blitt så mye unødvendig stress og forvetninger rundt juleforberedelsene, og pakkekalender er en av dem. Ved å ta i bruk familiekalender gir man barna gode minner frem mot julaften, og man får et avbrekk i hverdagen som gjør at familien får bedre tid sammen, sier hun. 

KREATIVT: Når Jeanette skal lage årets kalender til barna, vil de ikke få hver sin tradisjonelle pakkekalender, slik som hun har gjort tidligere.  Foto: PRIVAT 

Mestringsfølelse 

Mørch trekker også frem at foreldrene kan introdusere «lage selv-kalender». Hvor man setter av tid sammen hver dag frem til jul, og lager noe fint sammen som til slutt kan bli en gave man kan gi bort på julaften enten til et familiemedlem eller til en veldedig organisasjon. 

Har du sett denne? Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner

– På denne måten oppnår også barnet mestringsfølelse, og får verdier man nødvendigvis ikke opplever på samme måte som ved en pakkekalender, sier han. 

– Men vil ikke barna som ikke får pakkekalender opplevde det sårt når alle de andre barna i klassen får det? 

– Jeg tror at ved å introdusere «lage selv-kalender» eller aktivitskalender for barna, vil foreldrene se at barna opplever dette som meningsfullt. Ved aktivitetskalender kan barna fortelle til kameratene hva de gjorde, enten om det var et kinobesøk eller en tur i svømmehallen. Og ved lage selv-kalenderen får de oppleve gleden av å skape noe, og noe å være stolt av. 

Jeanettes aktivitetstips: 

Hun forteller at hun skriver aktiviteten på små lapper som barna får hver dag. Noen ganger er det smågaver, mens andre ganger er det aktiviteter som familien kan gjøre sammen. 

* Man kan samle opp litt gamle syltetøyglass og fylle med snop, la barna pakke det inn og gi det i julegave. 

* Lag julebaksten sammen med barna, både peppekaker og lussekatter. 

* Ta en tur på skøytebanen.

* Pakk tursekken og ta med barna i skogen etter skolen. 

* Inviter barna på filmkveld. 

* Sjekk ut veldelige organisasjoner som samler inn klær og gaver som de gir videre til de som trenger det. La barna plukke ut pent brukte ting og la de pakke det inn.