– Det er nok kanskje mange som tror at det er bedre med litt for lange ski,  fordi de varer lenger. Men hvis barnet skal lære seg å gå på ski, er det en ulempe hvis skiene er for lange, sier hun. 

Samme praksis gjelder også for voksne nybegynnere. 

– Med rett lengde på skiene får man bedre balanse og kontroll på skiene. Hvis målet er å få barna til å kose seg på ski må man ikke ha for lange ski eller staver, forteller hun. 

En grei huskeregel kan derfor være følgende: Ta barnets kroppslengde og legg på opptil ti centimeter hvis barnet er fem eller seks år. Hvis barnet er mellom seks og åtte kan man legge på opptil 15 centimeter og er barnet mellom åtte og ti år kan man legge på opptil 20 centimenter på skilengden. 

Har du sett denneTi tips: Få vellykket tur med barna

Bytt utstyr 

Blir skiutstyret hyppig byttet ut, svir det litt ekstra i lommeboken, så en god idé kan være å organisere skibytte i nabolaget, på skolen eller i barnehagen. Det finnes også steder hvor man kan låne ski, foteller hun.

– Jeg tror nok det er mange foreldre som kjøper i overkant dyrt utstyr til barna. Dette er det ikke noen grunn til. Det skal være godt og solid utstyr, men det får man også kjøpt brukt, sier hun. 

Lest denneSlik gjør du kroppen klar for julekosen

Nordskar får støtte av Randi Bolstad, informasjonsansvarlig i Birken: 

– Ha en fornuftig holdning til skiutstyr,  ikke jag etter det utstyret du ser eliten bruker til barna dine. Lytt til kloke Marit Bjørgen  som er blitt verdens beste skiløper uten tipp, topp utstyr som barn. Vær gode rollemodeller, gjør det enkelt –  unngå bli fanget av utstyrsjaget.

Lest denneNy forskning: Foreldre må la barn være barn

Smørefritt? 

Nordskar tror også det er mange foreldre som er usikre på om de skal gå for smørefrie ski. 

– Smørefrieski fungerer ikke like godt på alle typer snø. På de mest vanlige skiforholdene blir de ofte bakglatte, og det ødelegger skigleden til barna. Det kan derfor være lurt å bruke ski som man må smøre, men her er det viktig å ikke gå seg vill i smørejungelen. Det holder lenge med to til tre festevokser, og litt universalklister. 

Fått med deg denne? Stadig yngre barn starter med organisert idrett 

La barna leke på ski

Bolstad mener den beste oppskriften på å få barna til å trives på ski, er ved å la de leke.

– Unngå å gå fra A til B. La de heller leke seg i bakken. Med skilek får man inn teknikk, balanse og utholdenhet. Det går helt fint å melde barna på lokale skitreningen uten at de er med på konkurranse. Det viktigste er at de lærer å kose seg på skiene, og bli trygg.