– Rundt 25 prosent av alle eneggede tvillingpar er speiltvillinger, sier en av verdens fremste tvillingforskere, Nancy Segal, til VG Familieliv. 

Hun er direktør for Senteret for tvillingstudier ved universitetet i California og har studert tvillinger siden 1980. Segal er et av få mennesker som har forsket på fenomenet speiltvillinger, som vil si tvillinger som er speilvendte av hverandre. 

Har du lest denneFirebarnsmor (23): – Har jeg sviktet som mamma fordi jeg lar sønnen min gå i prinsessekjole?

Tvillinger med mange speilvendte trekk

Mammaen til Olivia og Otilie, Stine Skoli (24), la merke til at tvillingene hadde en rekke speilvendte tegn fra de var rundt to måneder gamle, men forsto ikke hva som var grunnen til det. Blant annet var hårverven til jentene plasser på motsatt side av hodet og gikk i spiral på hver sin vei. 

Jentene hadde også et fødselsmerke på brystet som var plassert mellom de samme ribbeina, men på hver sin side. I tillegg har de et øye som var litt mer lukket enn det andre på motsatt side. 

BLOGGER: Stine Skoli brukte jentenes speilvendte kjennetegn når hun skulle komme opp med et navn til bloggen sin - speiltvillingene. Her skriver hun om hverdagen som tobarnsmor og student.  Foto: Stine Skoli

Fikk tenner på motsatt side

– Når tennene deres kom, ble det enda tydeligere. Alle kom i samme rekkefølge, men speilvendt. Fikk den ene en tann, fulgte alltid den andre etter med en på motsatt side, sier Stine.

Lest detteYngst, eldst eller midt i mellom? Slik påvirker plassen i søskenflokken deg

Tvillingmoren har skrevet mye om fenomenet speiltvillinger på bloggen sin med samme navn. Selv trodde hun først at speilingen hos jentene var tilfeldig. Det var ikke før en annen tvillingmor fortalte henne at det faktisk finnes et fenomen som heter «mirror image twins», at hun forsto sammenhengen.

KJENNETEGN: Jentene har hårverv på motsatt side.  Foto: Stine Skoli 

Et relativt nytt fenomen

På norsk kalles fenomenet speiltvillinger. Det er kun eneggede tvillinger som kan bli speilet, fordi babyene er laget av akkurat samme grunnmateriale og har likt DNA. 

Tvillinger blir eneggede om ett enkelt befruktet egg deler seg og blir to atskilte fosteranlegg innen 14 dager etter befruktningen. Ifølge tvillingekspert Dr. Segal blir tvillinger speilvendte om denne eggdelingen skjer sent, det vil si mellom dag 8 og 14. Deler egget seg etter dag 14, får man siamesiske tvillinger. 

Fenomenet er relativt nytt. Det finnes lite forskning på det, og det er kun de siste årene at fenomenet har blitt omtalt i pressen, forklarer Dr. Segal. 

– De vanligste kjennetegnene er at håret deler seg på ulik side av hodet, eller at man får fregner på samme sted på kroppen, men motsatt side. Du er et speilbilde av en annen, men alt fungerer normalt, sier hun.

TENNER: Stine Skoli tegnet dette "kartet" over hvor jentene fikk tenner, og i hvilke rekkefølge. Det er lett å se at utviklingen speiler hverandre.  Foto: Stine Skoli
UT PÅ TUR: Tvillingjentene til Stine Skoli og samboeren Bjørn Tore Ommedal. I dag er de to og et halvt år gamle.  Foto: Stine Skoli

Kan ha alvorlige konsekvenser

Speilingen til tvillinger varierer fra små til alvorlige speilinger. Eksempel på alvorlig speilinger organer. Hvis for eksempel hjertene til et tvillingpar speiler hverandre, kan det oppstå komplikasjoner hos den ene. 

Har du sette denneDe vanligste kranglene for nybakte foreldre

– Jentene mine har en svak form av speiling, de har ytre speilinger, men ingen indre som vi vet om, sier Stine. 

– Jeg ser egentlig lett forskjell på dem, men det hender jeg sliter når jeg ser bare den ene i speilet. Da tror jeg ofte det er den andre.
Dette er alle de speilvendte kjennetegnene til tvillingene.  Foto: Stine Skoli

Mor: – De er som yin yang 

Stine forteller at jentene også speiler hverandre personlighetsmessig. Mens Otilie er rolig og gjør lite ut av seg, er Oliva mer frempå. Hun  blir sint om hun ikke får viljen sin, mens Otilie er konfliktsky.

– De er som yin yang. De utfyller hverandre og har begge gode kvaliteter som fungerer bra sammen, sier moren.

Hun forteller at det er mange fordeler med å ha tvillinger. Blant annet har de alltid en lekekamerat og trygghet i hverandre. Det er også deilig å ha to barn på samme stadiet, men tanke på planlegging av familieaktiviteter, sier Stine. 

Tvillingmoren håper fenomenet speiltvillinger vil bli forsket mer på etter hvert. Hun merker at det er stor interesse for temaet når hun skriver om det på bloggen sin.