Våkenetter, mer ansvar og liten frihet. Mange er nok ikke godt nok forberedt på denne omveltningen, og får seg litt av et sjokk, tror Gamnes. 

I bloggverdenen finner man flere hundre treff på ordet «mammablogg», og mange av dem viser ofte et glorifisert bilde av virkeligheter, mener ekspertene VG Familieliv har snakket med. 

– Når man snakker om det å få barn trekker man gjerne frem de positive tingene. Man ønsker å formidle til andre at dette går helt fint, og noen ønsker kanskje også å vise at de kan få til de samme tingene som man kunne gjøre da man ikke hadde barn. Men slik er det nødvendigvis ikke, sier Gamnes. 

Sliter du med våkenetter? Her er ekspertenes beste søvntips 

Det gamle livet blir lagt på hyllen 

En av de største endringene i livet er det å få barn. Plutselig har man ansvar for et lite vesen, som skal passes på og oppdras. Ved denne omveltningen legger man også store deler av sitt gamle liv på hyllen, mener barnepsykolog Willy Tore Mørch. 

– Mange opplever nok en savn knyttet til sitt gamle liv. Det er ikke noe å skamme seg over eller noe man trenger å ha dårlig samvittighet for, men jeg tror det kan være viktig å ikke prøve iherdig å opprettholde det gamle livet for enhver pris. Man må innse at man har tatt et valg om å sette et lite barn til verden, og det innebærer at livet forandrer seg, sier han.

Lest denne? Slik håndterer du andres «rakkerunger»

Annen mening 

Gamnes og Mørch mener også at for mange er det ikke noe tap å legge det gamle livet på hyllen, da livet ofte får en annen mening når man har fått sitt eget barn. 

– De aller aller fleste opplever nok at livet får en ny betydning når man får barn, sier Mørch. 

Har du sett denneNi av ti velger abort når fosteret har Downs

I dagens likestillingssamfunn vil det være lettere å opprettholde noe av sitt gamle liv med aktiviteter, hobbyer og venner. Men det krever at man er mer enn en om ansvaret, mener Mørch. 

Sett denneGuiden du bør følge før du velger babynavn

– Det er verre for de som er alene om ansvaret, eller de som er i et forhold hvor kvinnen blir fastlåst i hjemmet, mens mannen kan opprettholde det gamle livet, sier han.

Fødselsdepresjon 

Men for enkelte kan omveltningen bli så stor at enkelte mødre kan gå inn i fødselsdepresjon, påpeker Mørch. 

– For noen som oppelever fødselsdepresjon er det gjerne omveltningen i livet som setter dem ut av spill, mens de fleste opplever det store ansvaret som vanskelig å takle. Noen opplever også at de mister retningen i livet.