Denne uken presenterte Marte Frimand-Anda, bedre kjent som mammabloggeren "Casa Kaos", en ukentlig familierutine på bloggen sin. Hver lørdag legger hun og mannen barna på fire og fem år FØR tacomiddagen settes på bordet. 

Mens den ene pakker dyna rundt de små, kutter den andre grønnsaker til lørdagskosen. Tacoen spiser de så i fred og ro etter at ungene har sovnet.

Ble skjelt ut på sosiale medier

På bloggen skriver Marte: 

Tacokvelden vår er hellig. Den er bare for mannen og jeg. Barn har kun adgang ved helt spesielle anledninger.

– Barna vet at vi spiser taco når de har lagt seg. Det er de vant med. Vi koser oss med det, alene og uten dem, sier hun til VG Familieliv. 

Les ogsåSlik håndterer du andres «rakkerunger»

Denne bekjennelsen har satt sinne i kok hos mange av hennes bloggelesere. En skriver: 

”Bare meg som reagerer på at dere koser dere med Taco ETTER barna er lagt for kvelden? Second dinner? Eller spiser dere ikke middag med barna den dagen?”

FÅR MAT: Marte er tydlig på at barna hennes spiser bra. De spiser bare på et tidligere tidspunkt enn foreldrene hver lørdag.  Foto: Privat

Egoistisk å spise taco uten barna?

– En del mener vi er egoistiske som koser oss med taco etter at barna har lagt seg, men det har jeg ikke dårlig samvittighet for. Lørdagstacoen er vår private kjærestetid. Det har blitt vår greie, og var en tradisjon lenge før barna ble født.

Bloggeren tror ikke leserne hadde reagert like sterkt om lørdagskosen omfattet en middag bestående av biff eller blåskjell. 

–  Taco er forbundet med familietid i Norge. Flere ser på det som at vi frarøver barna våre den store taco-opplevelsen. Men jeg tror nok de overlever, sier Marte.

Hun mener det er viktig å pleie kjærligheten i en hektisk hverdag, om det så er med tacokvelder eller ved å finne på andre ting sammen. 

Får ikke dårlig samvittighet

–  Generelt tror jeg folk er flinke til å gjøre ting uten barn, men mange sliter med dårlig samvittighet når de gjør det. Det hører jeg ofte gjennom bloggen. Foreldre føler seg egoistiske, spesielt hvis en tanke om at man gjerne skulle være uten barna litt slår dem.

Les ogsåPsykolog om ferie uten barna: Barnefri er overvurdert

Selv får ikke Marte dårlig samvittighet. Det har hun sluttet med. Hun tror nordmenn syntes for mye synd på barna.

–  Det skal så lite til før man syntes synd på barn i dag. For eksempel syntes vi synd på barn som ikke får reise på dyre ferier, eller som har foreldre med lite penger. Men er det egentlig synd på dem? Betyr disse tingene at barna ikke har det bra? Ikke nødvendigvis. Det blir feil når fokuset er på det ytre, og ikke om barna faktisk får god omsorg hjemme. 

Har du sett denneEkspert om norske småbarnsforeldre: – Alle har dårlig samvittighet

Ekspert: - Storm i et vannglass

Pedagog og forfatter Inger-Lise Køtzow mener det er helt vanlig å sette av tid til å være kjærester uten barna i dag. 

– Dette er en storm i et vannglass.  Jeg tror, som Frimand-Anda, at folk reagerer på at de to spiser taco. Hadde de spist blåskjell, som hun sier, ville antagelig reaksjonene uteblitt.  Taco sees på som familiekos, sier hun. 

– Det eneste provoserende de to gjør, å utelukke barna et barnevennlig måltid. At et foreldrepar koser seg etter at barna har lagt seg på lørdag kveld, er jo bare hyggelig.