– I utgangspunktet trenger verken barn eller voksne kosttilskudd hvis man spiser variert, sier klinisk ernæringsfysiolog, Marianne E Mathiassen, til VG Familieliv.

Det kan likevel være utfordrende å dekke behovet for alle næringsstoffene, og da spesielt D-vitamin, som man blant annet får i seg ved eksponering av sollys. 

Har du fått med deg denne? Slik forhindrer du sprøyteskrekk hos barn

Tran

Derfor er det viktig at vi som bor langt mot nord, med begrenset sol i vinterhalvåret, passer på at vi får nok D-vitamin enten fra kosten eller fra tilskudd, anbefaler Astrid Nylenna, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. 

– De fleste barn trenger tilskudd av vitamin D, enten i form av tran, vitamin D-dråper eller et multivitamintilskudd, sier hun og legger til: 

 – Selv med et variert og sunt kosthold, vil barn lett få for lite vitamin D, hvis de ikke spiser fet fisk flere ganger per uke eller bruker spesielle produkter beregnet på barn, som morsmelkerstatning og barnegrøt, tilsatt vitamin D. 

Hva tenker du om detteLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

Allergi

Generelt sett er det langt flere barn som sliter med variasjon i kosten enn voksne. I slike tilfeller er det lurt å ta et multivitamin- og mineraltilskudd, mener ernæringsfysiologen. 

– Dersom et barn sliter med allergi eller intoleranser kan kostholdet bli mangelfullt, og det kan være behov for tilskudd, sier hun. 

Sett denne? Influensa hos gravide kan skade barnet 

Hun får støtte av Nylenna i Helsedirektoratet, som også trekker frem utfodringer rundt barn som har et helt vegetabilsk kosthold.

– Barn i familier som har et helt vegetarisk kosthold, bør i tillegg til D-vitamin, få tilskudd av vitamin B12, jod og kalsium. Det er imidlertid viktig å følge anvisning på pakningen, slik at man ikke gir for mye. For noen næringsstoffer, som D-vitamin og jod, kan det ha skadelige virkninger hvis man gir for mye, sier Nylenna.

Les også20 nordmenn får blodpropp hver dag - sjekk symptomene

Sårbar periode

Den mest kritiske perioden for barnet er allikevel rundt seks måneder alder. Da er lagrene av jern som barnet hadde med seg fra moren snart er brukt opp.

– Morsmelk er fattig på jern, og barnet trenger å spise fast føde i tillegg fra denne alderen av. Jernberiket barnegrøt er fint, likeledes biter av grovbrød med leverpostei og barnemat basert på kjøtt. Juicer som er rike på vitamin C er fint for å øke jernopptaket. Selv om noen barn kan trenge tilskudd av jern fra rundt et halvt års alder og opp til to års alder, skal man aldri ta tilskudd av jern før eventuell mangel på jern er påvist, sier Mathiassen.