Det kunne også ta flere timer før hun fikk begge i søvn. 

– Man blir smågal av å gå uten god søvn i flere måneder. Jeg er alene om ansvaret med dem, og da det sto på som verst må jeg innrømme at det var ekstra vanskelig. Gråten kom lettere, jeg ble fortere irritert og innimellom var det så ille at jeg ble svimmel og følte meg dårlig, forteller hun. 

Les hva ekspertene mener: Hvordan få barna i søvn

Hun var sikker på om at hun hadde de riktige leggerutinene inne, men innså kjapt at hun måtte gjøre endringer. 

Les ogsåSpar en time om dagen med disse rådene

– Etter kveldsstellet tok jeg gjerne barna med ut i stuen for amming, lesing og synging. Så gikk vi på soverommet for å sove. Jeg innså at de etablerte rutinene måtte endres. 

VG Familieliv har også snakket med eksperter om hvordan man best kan få barna i søvn med hensyn til hvilken alder barnet har. Saken kan du lese her: 

Så endringer 

Hun begynte med kveldsstellet først, så amming i stuen og deretter lesing og synging i dempet belysning på soverommet. Gradvis så hun endringer hos barna, og det tok ikke lang tid før Gitte endelig fikk noen etterlengtede timer med søvn. 

– Det tok litt tid før de nye rutinene ble godkjent av de to små, men etter hvert gikk ting mye lettere. 

Hun ble også mer påpasselig med at de skulle finne søvnen selv, men innrømmer at overgangsfasen var tøff.  

– Det gjør vondt i mammahjertet å høre dem gråte, men etter hvert lærer man seg til å høre forskjell på gråtelydene. For meg ble det viktig at de klarte å finne søvnen selv, slik at de ikke ble vant til at jeg skulle stå og vugge dem i søvn hver dag.