Annonsørinnhold

Billigmiddag,
jeg elsker det!


Slik sørger småbarnsfamilien for at alle får i seg nok frukt og grønt

Man bør spise fem om dagen. Men hva betyr egentlig det? Og hvordan får man selv de yngste med på laget når de sunnere valgene skal tas?

PRODUSERT AV SCHIBSTED PARTNERSTUDIO FOR EXTRA

– Det skal veldig lite til for å dandere et fint fruktfat. Det krever ikke mer enn et par minutters innsats, og belønningen er at hele familien får spist og kost seg med masse deilig frukt.

Det sier Marko Doric. Med tre sønner på to, tre og seks år er det mange hensyn han og kona Ivana må ta hver eneste gang familien skal ha seg en matbit.

– Og forsøker vi å ta noen litt sunnere valg av og til, hender det vi kan møte på litt motstand, sier Marko før han fortsetter:

– Men egentlig er vi utrolig heldige. Ungene liker det aller meste og spiser som regel det de blir servert. Men når det er noe de ikke liker tror jeg ikke det er lurt å presse dem for hardt. Da må man heller prøve å gjøre maten enda mer spennende og interessant, selv om det gjerne er lettere sagt enn gjort.

Frukt & grønt hos Extra

Hos Extra får du som Coop-medlem alltid 11 prosent bonus på all fersk frukt og grønt.

Da blir det litt billigere og litt enklere å få i seg fem håndfuller med frukt og grønt om dagen.

Font

Barnas favoritter: Kiwi, blåbær og … agurk med salt?

Det er ikke alltid like lett å overbevise barna om at det er lurt å få i seg masse frukt og grønt. Av og til er det til og med litt vanskelig å overbevise seg selv. Da lønner det seg å være litt kreativ.

– Barna elsker alle de normale tingene, som kiwi, blåbær og jordbær. Men så elsker de også agurk med salt. Det spiser de som godteri, sier Doric.

Han innrømmer at agurk med salt kanskje ikke er den sunneste snacksen man kan få i seg – selv om den primært består av agurk – men mener likevel grepet kan vise seg å være sunt på sikt.

– Agurk med salt, rabarbra med sukker, eple med sukker og kanel. Alle disse triksene kan hjelpe ungene med å forstå at både frukt og grønnsaker kan smake veldig godt. Og derfra blir veien til andre sunne matvaner mye kortere, mener han.

Har du egentlig full kontroll på hva som kan kalles et bær, en frukt eller en grønnsak? Test deg selv i quizen lengre ned på denne siden.

Fire ting du bør vite om «Fem om dagen»

  • Én porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en en gulrot, en liten bolle med salat eller en middels stor frukt.
  • Poteter er ikke en del av fem om dagen, men er likevel en viktig del av et godt og variert kosthold.
  • Minst halvparten av dine fem om dagen bør være grønnsaker.
  • Som Coop-medlem får du 11 prosent bonus på all frukt & grønt. På den måten blir det enda billigere å spise sunt.
Natural foods, Food, Tableware, Ingredient, Recipe, Plate, Dishware

Som Coop-medlem kan du få 11 % bonus på all fersk frukt og grønt. Det betyr at for hver hundrelapp du bruker på fersk frukt og grønnsaker får du 11 kroner tilbake når du handler hos Extra.

Test deg selv: Vet du egentlig hva som kan kalles en frukt, et bær eller en grønnsak?

Grønne, gode valg

Marko og Ivana prøver å gjøre frukt, bær og grønnsaker til en naturlig del av familiens hverdag. Det innebærer at de heller setter frem et fruktfat enn en skål med godteri i helgene, at de forsøker å ha en kurv med bær tilgjengelig når barna blir fysne – og at de tester nye vegetar-oppskrifter til middag.

– Jeg brukte litt tid på å venne meg til vegetarmaten. Opprinnelig kommer jeg fra Serbia, og som veldig mange andre fra Balkan er jeg innmari glad i kjøtt. Men jeg ønsker å ta flere grønne valg, og når det å spise mer frukt og grønt er bra både for kroppen og for miljøet er det egentlig en «no-brainer» at man bør ha flere kjøttfrie middager.

– Nå har jeg funnet ut at det finnes ekstremt mange gode vegetar-oppskrifter, så her i huset spiser vi bare mer og mer grønt, sier Doric avslutningsvis.

Hos Extra får du alltid 20 % på et kylling-, kjøtt,- fisk- og vegetarprodukt. Produktene byttes ut annenhver uke og er merket med Billigmiddag-symbolet i butikken. Extra har også en rekke tips til gode oppskrifter til Billigmiddag-produktene. På den måten er du sikret billig, god, enkel og variert middag for hele familien hver uke.

– Herlighet, så genialt, smiler Linn.

Picture frame, Glasses, Smile, Tableware, Table, Food, Dishware

Denne dagen er det 20 % rabatt på hjemmelagde fiskekaker, marinerte kyllingspyd, vegetarpølser og nakkekoteletter. Varene er tydelig merket med røde hyllemarkører i kjøleskapene, og plutselig er tre av ukens middager planlagt på stedet.

– Vil dere ha hjemmelagde fiskekaker eller kyllingspyd i dag, jenter?
– Kyllingspyd, sier Olivia.
– Is! Sier Silvia.

Ukeshandel uten planlegging

Storesøster Olivia (6) triller den lille handlekurven på jakt etter agurker i Coop Extra-butikken på Drengsrud i Asker.

– Jeg vil hente Elsa! Jeg elsker Elsa! Søster Silvia husker plutselig lovnaden om et Frost-blad, Olivias agurk er glemt, og de ruser gjennom butikken til magasinhyllene, mens mamma og pappa følger handlelisten til ukens Billigmiddager.

Denne dagen er det 20% rabatt på hjemmelagede fiskekaker, marinerte kyllingspyd, vegetarpølser og nakkekoteletter. Varene ligger godt merket med røde tilbudslapper i kjøleskapene, og plutselig er tre av ukens middager planlagt på stedet.

– Herlighet, så genialt, smiler Linn.


Se hvorfor Linn elsker Billigmiddag-konseptet fra Extra:

Søstrene sisters er på plass ved foreldrene igjen, Silvia kravler oppå nykål og fiskekaker i kurven. Samboerparet konstaterer at det er lettere å handle uten barn.

– Vil dere ha fiskekaker eller kyllingspyd i dag, jenter?
– Kyllingspyd, sier Olivia.
– Is! Sier Sylvia.






Face, Smile, Plant, Happy, Gesture, Iris, Interaction, Tree, Leisure

– Mange er glad i å få handelen levert på døra. Men vi liker å gå i butikken,
sier Manuel og Linn.  

– Når du ser på oppskriften, så ser du at det er enkelt. Stek kyllingen, kok ris, kutt opp agurk, hakk koriander. Ferdig. Det er perfekt, mener familien Rojo/Røgler.

.

Font

Ryddig og raskt

Linn kaster et blikk på kjøkkenbenken som hun skal rydde etter middag, og legger fornøyd merke til at det blir mindre rot og gris når man lager Billigmiddag, fordi ingrediensene er få, og noe er ferdig preppet.
– Når Manuel lager alt fra bunnen uten oppskrift flyter det faktisk mye mer. Deilig!

Linn kikker på klokka, imponert over hvor kjapt både handel og matlaging gikk.
– Billigmiddag ble tidligmiddag også, bemerker hun, mens søstrene løper ut i hagen for å leke. Mamma blir med på trampolinen, og Manuel spøker om den fine arbeidsfordelingen som Linn snakket om i sted, mens han rydder av bordet.

Neste uke er rollene uansett byttet om, for da er det Linn som har kokkelert, med ukens Billigmiddag fra Extra.

People in nature, Head, Swing, Happy, Grass, Gesture, Yellow, Plant, Leisure, Toddler
Font

1. Planlegg

Lag en liste over hva du skal ha til middag flere dager fremover og kjøp inn. Da slipper du å handle litt og litt, som ofte kan føre til at man handler mer enn det man trenger.

2. Se på prisen

Xtra-produktene er mye billigere enn tilsvarende produkter, så her er det mye å spare. Mange har kanskje en forestilling om at de billigste varene har dårligere kvalitet, men jeg opplever ikke det. På vaskemiddel har jeg ikke merket noen forskjell, på frukt og grønt varierer størrelsen og fasongen, men smaken er den samme og fiskepinnene er både gode og sertifisert med merket for bærekraftig fiske.

3. Brød

Kjøp flere brød av gangen, skjær opp i butikken og putt i fryseren. Da har du alltid brød og kan ta ut akkurat de brødskivene du skal ha. Du trenger heller ikke gå på butikken kun for brød, for da kommer man gjerne hjem med mer i handleposene. Brød er også en av verstingene på matsvinn.




4. Vei og mål

For å unngå restemat kan det være lurt å være påpasselig med mengder. Vi vet hvor mye vi spiser, og veier når vi lager mat for å få riktig mengde. Da trenger man for eksempel ikke koke for mye pasta. Hvis det likevel blir rester, spiser jeg dem ofte til lunsj.




5. System i kjøleskapet

Ved å ha et eget sted for pålegg, et sted for middager og for rester, får man bedre oversikt i kjøleskapet. Da unngår du å kjøpe ting du allerede har, samt reduserer matsvinn.




Produsert av Schibsted Partnerstudio for Extra

Til toppen

Font, Logo, Text, Red
Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)